foto: LETA
Klīniskās universitātes slimnīcas pauž gatavību gaidāmajam Covid-19 uzliesmojumam
Samazinoties kopējai saslimstībai ar Covid-19, tostarp pacientu skaitam, kam nepieciešama slimības ārstēšana slimnīcā, Valsts operatīvās medicīniskās komisija nolēma no 1.jūnija atcelt veselības aprūpes nozarē iepriekš izsludināto gatavības režīmu.
Sabiedrība
2022. gada 6. jūnijs, 23:48

Klīniskās universitātes slimnīcas pauž gatavību gaidāmajam Covid-19 uzliesmojumam

Jauns.lv

Klīniskās universitātes slimnīcas ir gatavas gaidāmajam Covid-19 uzliesmojumam rudenī, uzskata iestāžu vadība.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Mileiko informēja, ka patlaban slimnīcā epidemioloģiskā situācija ir stabila, un šīs nedēļas laikā tiks izskatīta iespēja atļaut tuviniekiem pacientu apmeklējumus nodaļās.

Taču, lai nepieļautu vīrusa nekontrolētu nokļūšanu slimnīcā, apmeklējumi būs atļauti noteiktos laikos un tiks stingri uzraudzīti, piemēram, tuviniekam būs jānorāda savas vārds, uzvārds un kontaktinformācija, lai nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar personu sazināties.

Mileiko gan aicina izvērtēt apmeklējuma nepieciešamību, jo pacientu uzturēšanās laiks slimnīcā vidēji nav ilgs - trīs līdz četras dienas.

Vienlaikus PSKUS joprojām paliks spēkā arī izņēmuma gadījumi, kad pacienta veselības stāvoklis ir ļoti smags, tad, vienojoties ar ārstējošo ārstu, tuviniekam būs iespēja pacientu apciemot arī citos laikos.

Savukārt, lai maksimāli pasargātu pacientus, slimnīcā tiks saglabāta prasība ikvienam lietot medicīnisko sejas masku vai respiratoru. Apmeklētāji aicināti ierasties ar savu masku, jo, visticamāk, drīzumā slimnīcā tās vairs netiks nodrošinātas.

Mileiko norādīja, ka, lai arī Covid-19 infekcija nekur nav izzudusi un vasara tiek prognozēta mierīga, PSKUS infektologi rūpīgi seko līdzi vīrusa izplatībai. Plānots, ka augustā Covid-19 slimību izraisošajam vīrusam tiks veltīta pastiprināta uzmanība, lai nepieciešamības gadījumā varētu lemt par infekciju ierobežojošiem pasākumiem.

Savukārt, ja rudenī būs vērojams vīrusa uzliesmojums, slimnīcas gatavības pakāpe tam būs augstāka nekā jebkad iepriekš, jo tagad daudz vairāk zināms par Covid-19, PSKUS ir izstrādāti dažādi rīcības algoritmi, kā arī zināms, kā kontrolēt pacientu plūsmas un kā pielāgot telpas.

Līdzīga situācija ir arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), kurā ir atcelts ierobežojums apmeklēt pacientus. Kā aģentūra LETA noskaidroja no BKUS komunikācijas speciālistes Ilzes Olšteinas, jau no 2.maija slimnīcā ir atļauts otrās pavadošās personas apmeklējums stacionārā pie pacienta, ar kuru diennakts režīmā jau atrodas pirmā pavadošā persona.

Tāpat atļauts arī abu vecāku vai likumisko pārstāvju apmeklējums pie pacienta, kurš stacionārā atrodas viens.

Apmeklējumi atļauti personām ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai apmeklējuma dienā veiktu profesionālo SARS-CoV2 antigēna testu - negatīvu testa rezultātu pierāda ar testēšanās sertifikātu.

Tāpat apmeklējuma laikā obligāti pareizi jānēsā ķirurģiskā sejas maska vai respirators. Izņēmums ir onkoloģijas pacientu apmeklējums 10.nodaļā - tur epidemioloģiskās prasības esot stingrākas, informēja Olšteina.

Patlaban BKUS nav daudz pacientu, kuriem tiek konstatēts Covid-19. Vidēji tie ir divi līdz četri bērni ar pozitīvu Covid-19 testu dienā.

Visiem pacientiem, kuri iestājas stacionārā, kā arī pavadošajām personām, kuras atrodas nodaļā, tiek veikti Covid-19 antigēna testi, savukārt ambulatorās daļas pacientiem Covid-19 testi netiek veikti. Tāpat slimnīcas telpās jāvalkā medicīniskās maskas vai respiratori, kā arī lūgts ievērot divu metru distanci.

Olšteina norādīja, ka BKUS speciālisti seko līdzi epidemioloģiskajai situācijai pasaulē, bet savas prognozes neizvirza. Ja rudenī sāksies jauns Covid-19 uzliesmojums, slimnīcā ir gatavs rīcības plāns atbilstoši saslimstības viļņa intensitātei.

Samazinoties kopējai saslimstībai ar Covid-19, tostarp pacientu skaitam, kam nepieciešama slimības ārstēšana slimnīcā, Valsts operatīvās medicīniskās komisija nolēma no 1.jūnija atcelt veselības aprūpes nozarē iepriekš izsludināto gatavības režīmu.