Te nu tas ir. Video, kā angliski runā mūsu prezidenta kandidāti. Noskaties!
Prezidenta amata kandidāti demonstrē savas angļu valodas prasmes. Noskaties video!
Politika
2015. gada 25. maijs, 16:30

Te nu tas ir. Video, kā angliski runā mūsu prezidenta kandidāti. Noskaties!

Jauns.lv

Pirms gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām "TVRīga24" visiem četriem oficiāli pieteiktajiem kandidātiem uzdeva vienu vienīgu jautājumu: „Kā jūs uzrunātu kolēģus ārvalstīs?”

„Saskaņietis” strikti pastāv par valsts valodu

Uz jautājumu, kādā valodā un kā tautiešus un citus eiropiešus apsveiktu, piemēram, Vasarsvētkos, „Saskaņas” virzītais Sergejs Dolgopolovs eleganti no uzdevuma aizslīd, izplūstot runā par to, kur gan meklējama valsts politiķu vājā puse, proti, „mēs vārdos esam par valsts valodu [..], bet mēģinām runāt svešvalodās”. Dolgopolova kungs žurnālistu nepagodināja ne ar vienu pašu vārdiņu angliski, tātad par viņa prasmēm tauta paliek neziņā. Dolgopolovs stingri turas pie uzskata, ka no tribīnēm Briselē jārunā latviski, un angļu mēli viņš lietotu tikai privātās sarunās ar citvalstu kolēģiem.

Bondaram neveikls misēklis ar tārpiem

Ārvalstīs augsti izmācījies, Mārtiņš Bondars no jautājuma nesamulst un itin labā angļu valodā sāk runāt par to, cik jauki ir Latvijā vasarā. Tieši Vasarsvētkos esot vislabāk – nav pārāk daudz tārpu... „Reģionu apvienības” kandidātam samisējies vārdiņš „warm; warmth” (silti; siltums) ar vārdu „worm” (tārps) – tā sakāmais izklausās fonētiski. Kopumā Bondars ar uzdevumu tika galā godam – ierindas latvietim nebūtu kaunā jābrauc ar roku pār sasvīdušu pieri...

Vējoņa iznāciens – bailīgi, tomēr atbildīgi

ZZS kandidāts Raimonds Vējonis sākotnēji reflektē par to, vai vispār šāds uzdevums – sveikt kādu svētkos – maz iespējams. „Nē nu prezidents jau nekādus baigos apsveikumus neveiks, drīzāk viņam būs jāuzrunā kāds parlaments vai kāds cits,” teic Vējonis, pēc brīža ķeroties pie tā, ko no viņa gaida. Jāteic, ka vārdu krājums šķiet pietiekošs, runas plūdums arī izklausās korekti, tomēr angliskā izruna pašreizējam aizsardzības ministram, maigi izsakoties, varētu būt maķenīt labāka.

Levits „paņem” ar pārliecinātību

Eglils Levits, vaicāts, kā viņš sveiktu ārzemniekus, piemēram, vasaras saulgriežos, nesamulst nemaz un sāk stāstījumu par īsāko nakti un garāko dienu. Tiesa, sociālajā tīklā „Facebook” skatītāji norāda, ka viņa anglisko runu caurauž nedaudz vācisks piesitiens, tomēr kopumā norādīt ko sliktu par Levita kunga valodas prasmēm nav pamata, turklāt viņa atbildē skaidri jaušams, ka kungs par sevi ir pārliecināts.

Astrīda Bomis/Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video