/div>
2022. gada 27. maijs, 23:58

Okupācijas pieminekļa nojaukšanas datums varētu palikt noslēpumā

TV3 ziņas

Rīgas dome sākusi izvērtēt metodes okupācijas pieminekļa nojaukšanai Pārdaugavā. Tiek pieļauts, ka pieminekli varētu arī uzspridzināt. Iespējamo provokāciju dēļ, monumenta demontēšanas datumu neplāno atklāt, vēsta TV3 Ziņas.

Aizvadot pirmās sarunas ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem, kuri izrādījuši interesi par okupācijas pieminekļa nojaukšanu, Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis paziņoja, ka iespējamo provokāciju dēļ nebūtu vēlams darīt zināmu datumu, kad pieminekli nojauks:

“Nebūtu labi atklāt šādu termiņu, kad šos darbus sāksim. Lai varbūt tiem, kas nevēlas, lai tiktu šis objekts demontēts, lai viņiem nebūtu laika sagatavoties kādām provokācijām. Tātad vēlreiz – es pat teiktu, nebūtu veselīgi šo te datumu atklāt.”

Galalēmumu, kādā termiņā piemineklis nojaucams, Saeima vēl nav pieņēmusi. Pagaidām panākta vienošanās, ka tas izdarāms ne vēlāk kā novembra vidū.

Madlienā demontē padomju okupācijas pieminekli

Skvērā starp Madlienas Kultūras namu un Madlienas evaņģēliski luterisko baznīcu 26. aprīlī demontēja padomju okupācijas pieminekli, kurā iecirsti vārdi "1944. ...

gallery icon

“Mēs šobrīd zinām gala termiņu. Tātad tas ir 15. novembris, un attiecīgi, izejot no šīs metodes, mums jāskaita atpakaļ, kad mums būtu jāuzsāk šie darbi. Mēs pie šī jautājuma strādājam,” skaidro Rīgas izpilddirektors Jānis Lange.

Rīgas dome sākusi apzināt Latvijā pieejamos resursus objekta demontāžai, un šobrīd tiek izskatīti dažādi varianti, kā atbrīvoties no pieminekļa. Vicemērs pieļauj, ka to varētu arī uzspridzināt:

"Atbrīvošanās no padomju mantojuma" gājienā pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku

Pasākums tika atklāts, nodziedot Latvijas himnu. Uz gājienu pulcējušies pārsvarā vidēja vecuma ļaudis, ir redzami arī jaunieši un bērni. Daudziem ...

gallery icon

“Mēs apsveram visas iespējamās metodes. Arī jūsu minēto. Tikai vēlreiz teikšu, ka mēs nevēlētos atklāt, lai neraisītu kaut kādas iespējamās provokācijas. Jo mums ir svarīgi šo darbu padarīt un mazāk runāt riņķī apkārt un stāstīt, mācīt, kā to vajag darīt.”

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon

Kamēr nav izraudzīta nojaukšanas metode, nav arī skaidrības par izmaksām. Bet zināms, ka uzņēmumi, neprasot samaksu, piedāvājuši izstrādāt demontāžas projektu un par velti nodrošināt būvuzraudzību.

Savukārt iedzīvotāji pieminekļa nojaukšanai saziedojuši vairāk nekā 260 000 eiro.