Sabiedrība
2022. gada 26. maijs, 08:35

VIDEO: pie Saeimas norit pikets "Par visu ģimeņu aizsardzību"

Jauns.lv

Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas šorīt piketē, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. Ceturtdien Saeimas otrajā sēdē likumprojektu paredzēts skatīt galīgajā lasījumā.

Organizatori aicina pasākumā pulcēties ar plakātiem un cer uz lielu sabiedrības atsaucību un ka pasākums būs plaši apmeklēts.

Piketā savu dalību apstiprinājuši arī mūziķis Ralfs Eilands, žurnāliste un redaktore Rita Ruduša un citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Pikets "Par visu ģimeņu aizsardzību"

Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas šorīt piketē, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. ...

gallery icon
79

"Dzīvesbiedru" ieskatā atsevišķu politisko spēku centieni paildzināt likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā var izraisīt konstitucionālo krīzi.

Civilās savienības likumprojektu, pildot Satversmes tiesas (ST) 2020. gada spriedumu, izstrādājusi Tieslietu ministrija.

Likums, ja tas tiks pieņemts, pavērs iespēju divām pilngadīgām personām stāties civilajā savienībā, darot "redzamas" savas attiecības valsts priekšā, tostarp nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošiem pāriem, viendzimuma pāriem, kā arī pensionāriem, kas ekonomisko iemeslu dēļ dzīvo vienā mājsaimniecībā, norāda kustībā.

Ja Saeima šonedēļ nepieņems Civilās savienības likumu galīgajā lasījumā, Satversmes tiesas spriedums, kas uzdod par pienākumu rast regulējumu visu ģimeņu aizsardzībai, varētu netikt izpildīts laikā, pauž aktīvisti.

"Šis ir ārkārtīgi nozīmīgs un vēsturisks pirmais solis visu Latvijas ģimeņu tiesiskajai aizsardzībai. Ja likumprojekts netiks atbalstīts vai tiks novilcināta tā izskatīšana, tas būs trieciens neskaitāmām Latvijas ģimenēm, kuras šobrīd nav juridiski pasargātas, turklāt izraisīs konstitucionālo krīzi, jo likumdevējs nepilda uzdoto Satversmes tiesas spriedumu," pauž "Dzīvesbiedru" vadītājs Kaspars Zālītis.

Zālītis uzsver, ka visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem rūp savi līdzcilvēki, aicināti doties piketā pie Saeimas un "iestāties par visām ģimenēm, nešķirojot "pareizajās" un "nepareizajās"".

Lai sagatavotos piketam, trešdien, 25. maijā, no plkst.18 līdz 20 "M/Darbnīcā" notiks plakātu darbnīca.

Rīkotāji aicina apmeklētājus ņemt līdzi savus materiālus - papīru, kartonu, otas un krāsas.

"Dzīvesbiedri" savā paziņojumā arī skaidro, ka likumprojekts ievieš jaunu institūtu "civilās savienības" un definē pušu personiskās un mantiskās attiecības, sniedzot minimālu sociālo un ekonomisko aizsardzību.

Likumprojekts arī paredz, ka civilā savienība uzliek pusēm pienākumu gādāt un atbalstīt vienai otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem.