Ārkārtas situācijā "Muceniekos" varētu izmitināt līdz 200 bēgļu, atzīst IeM
Visiem, kam patvērums nepieciešams, būtu jāvar to rast Eiropā, teikts Eiropas Komisijas paziņojumā.
Sabiedrība
2015. gada 27. maijs, 20:43

Ārkārtas situācijā "Muceniekos" varētu izmitināt līdz 200 bēgļu, atzīst IeM

Jauns.lv

Ārkārtas situācijā patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" varētu izmitināt līdz 200 personām, informēja Iekšlietu ministrija (IeM).

Eiropas Komisija trešdien nākusi klajā ar priekšlikumiem Eiropas programmā migrācijas jomā paredzēto īstermiņa pasākumu īstenošanai, tostarp priekšlikumu par mehānisma izveidi patvēruma meklētāju pārvietošanai ES iekšienē un patvēruma meklētāju pārvietošanai no trešajām valstīm.

IeM uzsvēra, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi dalībvalstu brīvprātīgas dalības principu jebkurās ar solidaritāti saistītās aktivitātēs un uzskata, ka šiem pasākumiem ir jārespektē dalībvalstu uzņemšanas kapacitāte un integrācijas iespējas. Latvija līdz šim nav iesaistījusies pārvietošanas pasākumos ne ES iekšienē, ne arī no trešajām valstīm. Vienlaikus Latvija ir iesaistījusies citos solidaritātes pasākumos, piemēram, piedaloties FRONTEX kopējās operācijās, kā arī piedāvājot savus ekspertus.

Kopš 1998.gada, kad Latvijā tika izveidota patvēruma sistēma, starptautisko aizsardzību Latvijā ir lūgusi 1531 persona. Bēgļa statuss piešķirts kopumā 65 personām, savukārt alternatīvās aizsardzības statuss – 127 personām. Latvijā ir viens patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki", kura kapacitāte, nodrošinot adekvātus sadzīves apstākļus, ir 100 personu, bet ārkārtas situācijā varētu izmitināt līdz 200 personām.

Jau ziņots, ka 2015.gada 13.maijā Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu Komitejai "Eiropas programma migrācijas jomā". Programma paredz gan īstermiņa, gan vidējā termiņa, gan arī ilgtermiņa pasākumus, lai efektīvāk reaģētu uz izaicinājumiem migrācijas jomā, kā arī nodrošinātu konsekventu un skaidru kopēju politiku un koordinētu rīcību Eiropas līmenī.

Eiropas Komisijas (EK) trešdien ierosinātais plāns migrācijas politikas jomā paredz, ka Latvija varētu uzņem 517 bēgļus - 310 bēgļus no Itālijas un 207 - no Grieķijas. Kopā no Itālijas un Grieķijas Latvijai ir paredzēts uzņemt 1,29% no pārvietošanai paredzētajiem bēgļiem. Šos bēgļus Latvijai ir paredzēts uzņemt papildu tiem 220 bēgļiem, kurus EK aicināja uzņemt maija vidū.

BNS/ Foto: Guntars Grīnums/ LETA