foto: Evija Trifanova/LETA
Latvija ziedos Ukrainas transplantācijas koordinācijas centram medicīnisko aprīkojumu teju 30 000 eiro vērtībā
Latvijas un Ukrainas karogi.
Sabiedrība
2022. gada 26. aprīlis, 12:35

Latvija ziedos Ukrainas transplantācijas koordinācijas centram medicīnisko aprīkojumu teju 30 000 eiro vērtībā

Jauns.lv / LETA

Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainas transplantācijas koordinācijas centram medicīnisko aprīkojumu 29 996 eiro vērtībā.

Izvērtējot saņemtos palīdzības pieprasījumus no Ukrainas, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) secinājis, ka ir nepieciešams atbalstīt Ukrainas transplantācijas koordinācijas centru, kas ir Ukrainas valsts veselības aprūpes iestāde, ziedojot palīgmateriālus un aprīkojumu, lai nodrošinātu pamata tehnoloģiskos procesus asins centros Krievijas izraisītā kara dēļ.

VADC ir radis iespēju no saviem resursiem ziedot iekārtu trombocītu masas uzglabāšanai, vairākus svarus-šeikerus asins sagatavošanai, vairākas centrifūgas asins centrifugēšanai, automātiskas asins izspiešanas no caurulītēm iekārtas, asins sadalīšanas iekārtas un ierīces hemoglobīna līmeņa noteikšanai donoriem.

Papildus VADC sadarbības partneris "ECT Nordic OÜ" ir radis iespēju no saviem resursiem nodot bez atlīdzības mobilās caurulīšu aizkausēšanas ierīces, svarus-šeikerus asins sagatavošanai un transportēšanas temperatūras mērītājus.

Paredzēts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests koordinēs aprīkojuma transportēšanu, loģistikas nodrošināšanu, izmantojot Eiropas Komisijas Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centra brokera pakalpojumus kravas pārvešanai.

Savukārt, lai atjaunotu VADC nodotā aprīkojuma - svaru-šeikeru asins sagatavošanai - krājumus, nepieciešams finansējums 30 000 eiro apmērā.