foto: unsplash.com
Pabeidz izmeklēšanu par nelegālās televīzijas izplatīšanu plašā Latvijas teritorijā
Foto ilustratīva nozīme.
112
2022. gada 22. aprīlis, 16:45

Pabeidz izmeklēšanu par nelegālās televīzijas izplatīšanu plašā Latvijas teritorijā

Jauns.lv

Šā gada marta beigās Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļa (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa), nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret četrām personām par nelegālas televīzijas izplatīšanu lielos apmēros. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka šīs personas nodrošināja nelegālas televīzijas pakalpojumus klientiem Kurzemē, Vidzemē un Pierīgā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa 2021. gada vasarā aizturēja vairākas personas un veica virkni kratīšanu, tādējādi pārtraucot personu grupas darbību, kas izplatīja nelegālu televīziju, proti, pārkāpa blakustiesības, nodrošinot klientiem televīzijas pakalpojumu bez licences un atbilstošām tiesību īpašnieku atļaujām, radot kaitējumu ne mazāk kā 30 tūkstošu eiro, t.i. lielā apmērā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu Krimināllikuma 148. panta trešajā daļā paredzēta brīvības atņemšana līdz sešiem gadiem. Kratīšanas laikā tika izņemta datortehnika, dažādu veidu datu nesēji, dokumentācija un citi objekti, kam bija nozīme pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu policisti aizturēja četras iepriekš nesodītas personas, kuras dzimušas 1960., 1960., 1950. un 1963. gadā. Personām tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka personu grupā darbojās bijušie televīzijas jomas uzņēmumu darbinieki, savstarpēji sadalot pienākumus. Viens otru tehniski atbalstot un konsultējot, viņi nodrošināja nelegālas televīzijas pakalpojumus klientiem Kurzemes, Vidzemes un Pierīgas reģionos, izplatot gan Latvijā bāzētu blakustiesību īpašnieku programmas, gan Krievijas Federācijas programmu piedāvājumu Trikolor un HTB+.

Valsts policija brīdina, ka šobrīd saskaņā ar Nacionālās elektronisko plašsaziņu padomes lēmumiem Krievijas Federācijas propagandas kanāli ir aizliegti, kā arī vadoties no Aizsargāta pakalpojuma likuma 7. panta otrās daļas nosacījumiem, par nelegālas sistēmas uzstādīšanu, ierīkošanu, instalēšanu vai izmantošanu personīgiem mērķiem piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām t.i. 700 eiro, līdz ar to šobrīd pie administratīvās atbildības saucami arī nelegālas televīzijas galalietotāji. Vienlaikus jānorāda, ka šo grozījumu mērķis nav sodīt iedzīvotājus, bet gan aizsargāt Latvijas informatīvo telpu un pašus cilvēkus.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa norāda, ka arī turpmāk veiks pastiprinātu Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu juridiskās un fiziskās personas, ka arī interneta resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē aizliegtu audiovizuālo saturu.

Valsts policija aicina iedzīvotājus, kuriem radušās šaubas par viņu TV apraides operatoru, pārliecināties par attiecīgās licences esamību pakalpojuma sniedzējam NEPLP mājaslapā: www.neplpadome.lv.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās