Sabiedrība
2022. gada 20. aprīlis, 14:23

Kardiologs Ērglis atzīst, ka reiz bijis liels Putina fans

Jauns.lv

Kardiologs, Latvijas Universitātes profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas loceklis Andrejs Ērglis, viesojoties TV24 raidījumā "Preses klubs", atklāja, ka savulaik bijis liels Krievijas prezidenta Vladimira Putina fans.

"Es ar to visu esmu mazliet apjucis. Ja jūs gribat, lai es jūs šokēju, tad atklāšu, ka es biju liels Putina fans pašā sākumā," stāsta Ērglis.

Sākot no 2002. gada viņam bieži bijis jābrauc uz Krieviju. "Vadīju kursus tur ārstiem, kolēģiem. Man jau toreiz teica, ka es esmu tāds mazliet jocīgs. Goda vārds! Es tās sarunas atceros. Sarunās bija jūtams pazemojums. Kā tad tagad mazā Latvija brauc un mūs te māca. Un ne jau tikai Latvija! Atceros, ka brauca arī no Francijas un Itālijas. Un tas viens teica: "Ko viņi te sabraukuši, tā kā mēs paši nemācētu!""

Viņaprāt, cilvēku daudz vairāk veido vide, nevis ģenētika. Tāpēc, viņaprāt, esot jāveido attiecīga kultūrvide, kas attiecoties arī uz Uzvaras pieminekli.

"Jo mēs gudrāk pratīsim šo lietu nokārtot, jo mēs saviem bērniem un mazbērniem pratīsim labāk parādīt, kā mums ir jādzīvo. Jāiemācās, kā reaģēt uz notikumiem. Tur mēs nonākam līdz vērtībām, ko viņi lielā mērā bieži caur to propagandu devalvē, kas ir labs un slikts. Katrā ziņā nogalināt un sagraut - tas nav labi," atzīst Ērglis.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija (TM) piedāvā četrus risinājumus, kā aizvākt padomju armijai veltīto pieminekli no Uzvaras parka Rīgā.

Nedrošā Uzvaras parka pieminekļa iekštelpas

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to šodien norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). ...

gallery icon

Pirmkārt, ministrija piedāvā pārbaudīt, vai Krievijas puse nav pārkāpusi savas saistības un apkopjot 110 Latvijas piemiņas vietas Krievijā. Ja Krievija tās nekopj un tātad neievēro vienošanos, tad tā varētu nebūt saistoša arī Latvijai, vērtē TM.

Otrs risinājuma variants paredz izbeigt vienošanos, jo iestājies karš, kurā piedalās viena no līgumslēdzējpusēm - Krievija.

Trešajā variantā TM piedāvā vērtēt, kā interpretēt Latvijas un Krievijas 1994.gada vienošanās 13.pantu, proti, vai piemineklis vispār atrodas šī panta tvērumā. Latvijas Ārlietu ministrija līdz šim uzsvērusi, ka šis pants attiecas uz pieminekli, savukārt TM "nesteigtos piekrist" šādam skatījumam.

Savukārt ceturtais TM piedāvātais virziens ir domāt par pieminekļa pārvietošanu Latvijas ietvaros.

Aktīvisti tīra Uzvaras pieminekli, kurš apliets ar Ukrainas karoga krāsām

Jauns.lv piefiksēja, ka pie Uzvaras pieminekļa, kuru šorīt iedzīvotāji pamanīja apzīmētu un nolietu ar zilu un dzeltenu krāsu, paužot atbalstu ...

gallery icon

Tikmēr tieslietu ministrs Jānis Bordāns iepriekš Latvijas Radio norādīja, ka, iespējams, būs jārīko referendums, lai Latvijas sabiedrība lemtu par Uzvaras parkā padomju armijai veltītā pieminekļa demontāžu.

Kā ziņots, līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu Latvijā aktualizēts jautājums, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā.