foto: Shutterstock
“Lācis jau agrā vecumā bija radis pie cilvēkiem!” – eksperts dalās skumjās detaļās par eitanazētā lāča dzīvi
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2022. gada 8. aprīlis, 12:32

“Lācis jau agrā vecumā bija radis pie cilvēkiem!” – eksperts dalās skumjās detaļās par eitanazētā lāča dzīvi

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvaldē ir pārliecība, ka nesen Gulbenes apkārtnē iemidzinātais lācis ir viens no tiem, kurš aizvadītās vasaras nogalē Vidzemē klaiņoja pa cilvēku māju pagalmiem, vēsta “900 sekundes”. 

Tagad šis lācis ir eitanazēts. Mediķi ielūkojoties meža zvēra kuņģī ieraudzīja to, ka viņš drīz vien būtu tik un tā nomiris: “Varēja redzēt, ka viņa kuņģis pilns ar atkritumiem, plastmasas maisiņiem, striķa gabaliem, izsmēķiem, čipsu pakām.”

Skumīgā aina ekspertiem liek domāt, ka lācis jau agrā vecumā bija radis pie cilvēka aprūpes. Taču, kad viņš aizbēga vai nu apzināti tika palaists mežā, lācis pats sev pārtiku nevarēja sagādāt: “Tas ziemas miegs viņam arī nebija nekāds priecīgais, jo lācis bijis ļoti viegls, neatbilstoši saviem izmēriem,” stāsta pētnieks Jānis Ozoliņš.

Ozoliņš uzsver, ka šis gadījums ir netipisks. Pat ja lācis šķiet mierīgs un izbadējies, tik un tā ir nepareizi to barot. Tas ķepainim pastiprina pārliecību, ka pārtiku jāmeklē pie cilvēkiem. Vienmēr pastāv iespēja, ka lācis var uzbrukt.

Nesen jau bijis lāču mātes uzbrukums, cilvēkam tika savainota kāja. Minētie gadījumi daudziem liek domāt, ka lāču medības ir vienīgais, kas tos atturēs no tuvošanās pie cilvēkiem. Pētnieks apliecina, ka medības tiešām varot palīdzēt.