foto: Paula Čurkste/LETA
Valsts asinsdonoru centrs lūdz donorus ziedot asinis pirms Lieldienu brīvdienām
Sabiedrība
2022. gada 4. aprīlis, 09:47

Valsts asinsdonoru centrs lūdz donorus ziedot asinis pirms Lieldienu brīvdienām

Jauns.lv / LETA

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ar bažām gaida Lieldienu brīvdienas, un, lai varētu nodrošināt slimnīcas ar nepieciešamajiem asins komponentiem, aprīlī dosies 55 izbraukumos, informēja VADC.

Lai varētu nodrošināt palīdzību visiem pacientiem, kuriem būs nepieciešami asins komponenti, VADC lūdz visus donorus atrast laiku un ziedot asinis pirms garajām Lieldienu brīvdienām. "Pavasara tuvošanās diemžēl nav atcēlusi smagas saslimšanas un pieprasījums pēc asins komponentiem no slimnīcām saglabājās augsts," paziņojumā uzsver centrs.

Šobrīd īpaši trūkst O-, A+ un B- asins grupu asinis, bet arī citās asinsgrupās krājumi neesot spīdoši, tādēļ VADC lūdz pilnīgi visu donoru atsaucību.

Arī iedzīvotāji, kuri līdz šim nekad nav ziedojuši asinis un nezina savu asinsgrupu, tiek gaidīti asins ziedošanas vietās.

"Diemžēl tieši brīvajās dienās notiek dažādi negadījumi, kā arī slimnīcās nepārtraukti tiek sniegta palīdzība pacientiem, kuri bez asins pārliešanas nevarētu izdzīvot. Tādēļ pirms svētkiem ir īpaši svarīgi atjaunot asins krājumu, tādejādi atbalstot ne tikai smagi slimus pacientus, bet arī mediķus, kuri nenogurstoši strādā, neskatoties uz svētku dienām. Šo svarīgo darbu pirms svētkiem mudinām izdarīt ikvienu, kurš jūtas labi un ir pārliecināti par savu veselības stāvokli. Tikai kopīgiem spēkiem varam atjaunot asins krājumu un palīdzēt glābt dzīvības," sacījusi VADC direktore Egita Pole.

Izbraukumi plānoti Rīgā, Rēzeknē, Viļakā, Vecvārkavā, Sventē, Jēkabpilī, Gulbenē, Ludzā, Varakļānos, Subatē, Viļānos, Madonā, Lubānā, Rogovkā, Salaspilī, Salacgrīvā, Saldū, Ogrē, Aizkrauklē, Džūkstē, Ķekavā un citur.

Šobrīd tehnisku iemeslu dēļ ziedošanas punkts Gaiļezera slimnīcā ir slēgts, taču donori ir aicināti tur ziedot asinis 8. un 22. aprīlī, kad VADC mediķi dosies izbraukumā uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam, kas satur personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto. Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt, atzīmē VADC.