Sabiedrība
2022. gada 29. marts, 06:08

VIDEO: “Mēs uztaisījām vilcieniņu un visi braucām uz Ukrainu.” Sirdi plosoša dakteru klaunu ikdiena atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem

Jauns.lv

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem izvietots divos bijušajā RTU ēkā Kaļķu ielā 1. Gaiteņos cilvēku daudz, viņu sarunas saplūst vienā skaņas mākonī, radot fona dūkoņu, pie kuras ausis ātri pierod un vairs to nedzird. Un tad skaņisko vienmuļību pēkšņi šķeļ dakteru klaunu brigādes ierašanās. Viņi nāk dziedādami, spēlēdami ukuleli, un jau drīz sāk dzirkstīt bērnu smiekli. Tāds arī ir dakteru klaunu uzdevums – ienest nedaudz viegluma, prieka un aizmiršanās.

Pierasts domāt, ka bērns savu noskaņojumu pielāgo tam, kādus emocionālos signālus saņem no vecākiem, bet šeit ir pretēji – ja smaida bērns, smaida arī viņa vecāki. Vidējā plūsma atbalsta centrā ir ap 1000 cilvēku dienā. Tur bēgļi no Ukrainas kārto dokumentus, kas saitīti ar uzturēšanos Latvijā, piesakās darbā, saņem e-talonus braukšanai sabiedriskajā transportā, var tikt uz konsultāciju pie psihologa, var pakavēties kapelā, bez maksas paēst siltas pusdienas, vērsties pie nevalstiskajām organizācijām, kas izlīdz ar pārtiku, apģērbu un organizē juridisko palīdzību. Uzgaidāmā zāle ir ļaužu pilna., un tas ir dakteru klaunu biežākais darbības lauks. Kamēr vecāki grimst domās, viņu bērni var atkal būt bērni.

Taču centrā ir vēl viena telpa, kur dzirdama bērnu rosība. Tā ir bērnu istaba. Tur mazie var skatīties animācijas filmiņas, izkustēties, piedalīties radošās nodarbēs. Vismaz divas brīvprātīgās darbinieces šeit ir ukrainietes, kas tāpat kā citi bēgļi Latvijā ieradušās pavisam nesen. Mākslas pasniedzēja un māksliniece Agnessa Lokšina atceras, ka, vēl esot mājās Kijivā, viņas citādi mākslinieciskie bērni kara laikā nav spējuši pieķerties krāsām, lai izkrāsotu savus zīmējumus. Tagad krāsas viņu radošajos darbos pamazām atgriežoties.

Pievienotajā video skaties, kā sākas dakteru klaunu darba diena Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem, kā viņi atver bērnu un pieaugušo sirdis smaidam un kā Latvijā jūtas bēgles, kas palīdz saviem tautiešiem.