Novadu ziņas
2022. gada 24. marts, 15:21

Talsu novada skolās un bērnudārzos mācības sākuši pirmie ukraiņu bērni

Jauns.lv / LETA

Talsu novadā mācības sākuši pirmie ukraiņu bērni, kuri novadā ieradušies, meklējot patvērumu no Krievijas sāktās karadarbības pret Ukrainu, informēja pašvaldības pārstāve Renāte Freiberga.

Lai palīdzētu audzēkņiem vieglāk iedzīvoties, Talsu 2.vidusskolā bērnu mācīšanā un audzināšanā iesaistīta skolotāja Jūlija, kura pati ir Ukrainas iedzīvotāja.

Talsu novada Izglītības pārvalde pašlaik apzinājusi 36 bērnus, kuri novadā ieradušies no Ukrainas. Pašlaik daļa bērnu un vecāku vēl pieņem lēmumu, vai palikt tālmācības režīmā ar dzimteni, vai mācīties Latvijas izglītības sistēmā.

Talsu 2.vidusskolā patlaban mācās septiņi bērni no Ukrainas - divi skolēni 1., 7. un 10.klasē, bet viens bērns mācās 4.klasē. Tāpat Upesgrīvas pamatskolai pievienojies viens skolēns ar īpašām vajadzībām, bet divas Talsu novada pirmsskolas izglītības iestādes apmeklē pieci ukraiņu bērni.

Freiberga piebilda, ka savu pagaidu mājvietu bēgļi no Ukrainas atraduši ne vien Talsos, bet arī citās novada pilsētās un pagastos. Ukraiņu bērniem, kuriem uz izglītības iestādēm jānokļūst ar pašvaldības skolēnu autobusiem, tiek nodrošināta pārvietošanās bez maksas.

Ukraiņu skolēni mācību stundas aizvada kopā gan ar latviešu bērniem, gan individuāli savā starpā. Latviešu valodas apguve notiek katru darba dienu divas akadēmiskās stundas pēc kārtas. Vienlaikus, ņemot vērā bērna individuālās vajadzības, tiek izstrādāts individuālais izglītības programmas apguves plāns un noteikti nepieciešamie atbalsta pasākumi. Piemēram, ja bērnam ir nepieciešamas papildus nodarbības matemātikā vai ukraiņu valodā, viņam tiks mēģināts nodrošināt līdzīgas iespējas.

Talsu 2.vidusskolas direktors Oļegs Solovjovs uzsvēra, - lai veicinātu sekmīgāku izglītības programmas apguvi un ukraiņu bērnus neatrautu no viņu saknēm, izglītības procesā skolas administrācija iesaistījusi Jūliju - sievieti no Ukrainas, piedāvājot iespēju strādāt algotu darbu par pedagoga palīgu klasēs, kur mācās ukraiņu bērni. Jūlijai ir plaša darba pieredze, strādājot ne tikai Ukrainā, bet arī Ķīnā, viņa brīvi pārvalda četras valodas - ukraiņu, krievu, angļu un ķīniešu. Lai gan viņai ir augstākā izglītība ķīmijas tehnoloģijas specialitātē, tomēr arī pedagoģijas joma nav sveša, jo iepriekš bijusi angļu valodas pasniedzēja kādā grieķu uzņēmumā, kas nodarbojas ar angļu valodas mācīšanu tiešsaistē.

Pašlaik plānošanas process ir nepārtraukts. Ir apzinātas katra bērna stiprās puses, spējas un mācību vajadzības. "Lai arī mums visiem priekšā liels izaicinājums, mūsu uzmanības fokusā ir vēlme sadarboties, un domāju, ka mums viss noteikti izdosies," stāsta direktors.

Kara bērni: pašas spēcīgākās fotogrāfijas no Krievijas agresijas Ukrainā

gallery icon

Talsu 2.vidusskolas skolotāja Kristīne Ceruka norāda, ka šī nedēļa veltīta, lai iepazītos. Daži jaunie ukraiņu skolēni kopā ar skolas audzēkņiem devās saliedēšanās pārgājienā, meklējot dažādus nozīmīgus objektus Talsu pilsētā, ko organizēja Talsu novada tūrisma informācijas centrs, bet vēl citi kopā ar jauno klasi apmeklēja slidotavu. Par satikšanos ar ukraiņu skolotāju Jūliju, Ceruka atzīst, ka tas ir viens liels un bezgala brīnišķīgs notikums. Jūlija atbalsta, dod padomus, praktiski palīdz ukraiņu bērniem adaptēties un integrēties, vienlaikus esot gan psihologa, gan pedagoģiskā darbinieka statusā.

Tāpat ukraiņu bērni var apmeklēt interešu izglītības pulciņus Talsu novada Bērnu un jauniešu centrā. Pagaidām ukraiņu bērni nav vēl līdz centram nonākuši, bet ir laipni gaidīti. Pedagogi ir gatavi ar bērniem strādāt un sazināties vairākās valodās. Interešu izglītībā noder gan žesti, gan vienkārši smaids un kopā būšana, apgalvo Talsu novada Bērnu un jauniešu centra direktore Doloresa Lepere.

Ukraiņu bērnu izglītošanai tiek ieguldīts Eiropas Savienības finansējums, lai nodrošinātu gan individuālo atbalstu skolēniem, gan arī pašām skolām finansētu šo bērnu mācīšanu.