foto: Edijs Pālens/LETA
Vai beztermiņa pases īpašniekam arī būs nepieciešama personas apliecība?
Pensionāriem, kuriem izsniegtas beztermiņa pases tās nomainīt pret Personas apliecību nav jāsteidz – to varēs izdarīt līdz 2030. gada 30. decembrim.
Sabiedrība
2022. gada 25. aprīlis, 06:14

Vai beztermiņa pases īpašniekam arī būs nepieciešama personas apliecība?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

No nākamā gada par vienīgo (obligāto) personas apliecību kalpos tikai personas apliecība jeb eID karte. Līdz šim par tādu atzina arī pasi, bet nu tas būs izvēles dokuments, to kā “papilddokumentu” varēs saņemt jebkurš eID kartes īpašnieks, ja, piemēram, tā būs nepieciešama ieceļošanai valstī, kur par personas dokumentu tiek uzskatīta tikai pase. Bet vai šis nosacījums par obligātu eID karti attiecas arī uz pensionāriem, kuriem izsniegtas beztermiņa pases, jautā žurnāla “Likums un Taisnība” lasītājs Kārlis.

Atbild Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe:

“Jā, eID karte būs obligāta, bet jāņem vērā, ka uz personām, kuras ir virs darbspējas vecuma (respektīvi – pensionāriem) attiecas pārejas periods, tas ir - eID karti varēs noformēt līdz 2030. gada 31. decembrim.

Tādējādi arī 2023. gada janvārī persona, kurai ir beztermiņa pase, varēs turpināt saņemt valsts pakalpojumus, izmantojot savu pasi.”

Tas nozīmē, ka beztermiņa pasu turētāji – pensionāri vēl vairāk nekā septiņarpus gadus varēs tās izmantot, piemēram, saņemot pasta sūtījumus, bankas pārvedumus, slēdzot līgumus un apliecinot savu personību Sociālajā dienesta. Savukārt no 2031. gada viņiem, kā visiem pārējiem, šim nolūkam būs nepieciešama eID karte.

PMLP informē: “No 2023.gada 1. janvāra personas apliecība (eID karte) būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.

Vienlaikus tomēr jānorāda, ka, atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu likumam, ir noteiktas dažas personu grupas, uz kurām nosacījums par eID kartes obligātumu noteikts no 2030.gada 31.decembra.

Šīs personu grupas ir:

  • personas, kuras Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā ir sniegušas ziņas par savu dzīvesvietu ārvalstī;
  • personas, kuras saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kas ir reģistrēta sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā;
  • personas, kuras ir izstājušās no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas, lai saņemtu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā;
  • personas, kuras saņem sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas grupu mājas pakalpojumus;
  • personas, kurām noteikta I invaliditātes grupa; 
  • personas, kuras ir virs darbspējas vecuma;
  • personas, kurām noteikts politiski represētās personas statuss.

Pieteikties eID kartes noformēšanai pašreiz var tikai pēc iepriekšēja pieraksta jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. PMLP nodaļas ir 29 Latvijas pilsētās (to kontakti internetā: www.pmlp.gov.lv/lv/filiales); informācijas tālrunis: 67209400.

eID kartes personām no pieciem līdz 20 gadiem tiek izsniegtas uz pieciem gadiem, bet no 20 gadu vecuma – uz desmit gadiem. Pēc šī termiņa notecēšanas eID karte atkal jāmaina, par ko jāmaksā valsts nodeva, kuras apmērs ir:

* ja personas apliecības izsniedz desmit darbdienu laikā - 15 eiro, ja divu darbdienu laikā - 30 eiro. Valsts nodevas atvieglojumus piemēro jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, kā arī I un II grupas invalīdiem (attiecīgi – pieci vai 15 eiro).