Sabiedrība
2022. gada 16. marts, 21:49

Pabriks: situācija pieprasa mainīt sabiedroto spēku samēru reģionā

Jauns.lv / LETA

Eiropas drošības situācija ir fundamentāli mainījusies un uz jauno situāciju ir jāreaģē tagad, mainot sabiedroto spēku samēru reģionā, nodrošinot spēcīgu aizsardzību un paplašinot esošo sabiedroto klātbūtni, trešdien NATO aizsardzības ministru ārkārtas sanāksmē Beļģijas galvaspilsētā Briselē pauda Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Kā informēja Aizsardzības ministrijā, sanāksmes dienaskārtības galvenie jautājumi bija Eiropas drošības situācija, Krievijas izprovocētais karš Ukrainā un atbalsta sniegšana Ukrainai.

Pabriks norādīja, ka jāturpina sniegt atbalstu Ukrainai, lai tā spētu aizstāvēt savu valsti pret Krievijas uzbrukumu. "Ukraiņi šobrīd izcīna karu par mūsu vērtībām. Mums jādod skaidrs atbalsts Ukrainas dalībai Eiropas Savienībā, kas šo iespēju šobrīd izcīna ar savām asinīm. Mums nav jāļaujas Krievijas eskalācijas draudiem, tie nedrīkst diktēt mūsu rīcību," uzsvēra aizsardzības ministrs.

Latvijas kultūras cilvēki solidarizējas ar Ukrainu

Latvijas kultūras mantojuma jomas pārstāvji šodien tikās iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā, lai kopīgi paustu atbalstu Ukrainai un nosodītu Krievijas asiņaino ...

gallery icon

Trešdien Pabriks arī piedalījās trīspusējā sanāksmē ar Dānijas aizsardzības ministru Mortenu Bodskovu un Igaunijas aizsardzības ministru Kalli Lānetu, lai pārrunātu daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" turpmāko attīstību, kas ir īpaši svarīgi pašreizēja drošības situācijā.

Latvijas, Igaunijas un Dānijas aizsardzības ministri tikšanās laikā pauda vienotu redzējumu par to, ka kaujas spējīgas daudznacionālās divīzijas izveide ir izšķiroši svarīgs elements tālākajā NATO ilgtermiņa attīstībā un mūsu reģiona aizsardzības nodrošināšanā.

Daudznacionālās divīzijas štābs "Ziemeļi" Ādažu bāzē tika izveidots 2019.gada martā ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi ir aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus.

Tūkstoši Rīgā piedalās gājienā Ukrainas atbalstam un pret Putinu 2022. gada 5. martā

Tūkstoši Rīgā piedalās gājienā Ukrainas atbalstam un pret Putinu 2022. gada 5. martā.

gallery icon

Jau ziņots, ka 16.martā Briselē norisinājās NATO aizsardzības ministru ārkārtas sanāksme, kurā kopā ar NATO partneriem - Somiju, Gruziju, Zviedriju, Ukrainu un Eiropas Savienību tika diskutēts par pašreizējo drošības situāciju reģionā un nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai.

NATO turpina nosodīt Putina režīma karu Ukrainā, aicinot nekavējoties to pārtraukt un bez nosacījumiem izvest savu karaspēku no Ukrainas. Vienlaikus visi sabiedrotie pauž solidaritāti un dziļu cieņu pret Ukrainas tautas un bruņoto spēku drosmi, kā arī sēro par traģisko cilvēku bojāeju, milzīgajām ciešanām un postu, ko nodarījusi Krievija.

NATO pilnībā iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, tāpēc atbalsta ANO statūtos noteiktās tiesības uz pašaizsardzību, sniedzot tūlītēju finansiālu, humanitāru un medicīnisku palīdzību. Tāpat sabiedrotie un partneri atver savas robežas kara bēgļiem un ievieš bezprecedenta sankcijas, kas kaitē Krievijas kara mašīnai.