foto: Vida Press
Noskaidrots: Žīguros mežkopim uzbrukusi lācene, kura sargāja savus mazuļus
Žīguru mežā mežkopim uzbrukusi lācene, kura aizstāvēja savus mazuļus.
Novadu ziņas
2022. gada 16. marts, 11:41

Noskaidrots: Žīguros mežkopim uzbrukusi lācene, kura sargāja savus mazuļus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Balvu novada Žīguru mežos mežkopim uzbrukusi lācene, kura sargāja savus mazuļus, vēsta medibas.lv. To pastāstījusi kāda vietējā iedzīvotāja. Uzreiz pēc “Latvijas valsts mežu” darbinieka sakošanas kājā lācene ieskrējusi mežā. Par laimi, mežkopis netika nāvīgi ievainots un pēc šuvju uzlikšanas Balvu slimnīcā devies mājās.

Portāls medibas.lv raksta: “Vietējā iedzīvotāja pastāstīja, ka tā bija lācene ar maziem mazuļiem. Cilvēks esot negaidīti pārsteidzis lāceni. Tā sākusi rūkt un tuvoties. Vīrietis pārbijies un meties bēgt. Lācene dzinusies pakaļ, vīrietis nokritis, un lācene saķērusi to aiz kājas. Par laimi, dzīvnieks nav ilgi plosījis vīrieša kāju, bet gan diezgan drīz palaidis vaļā.”

Jauns.lv jau rakstīja, ka otrdienas, 15. marta, priekšpusdienā Žīguru meža masīvā lācis uzbrucis akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” darbiniekam, kurš apsekoja jaunaudzi. Par laimi, iznākums nebija letāls. 

Otrdien ap pusdivpadsmitiem dienā Ziemeļlatgales reģiona mežkopis, apsekojot egļu jaunaudzi Žīguru iecirknī, cieta no lāča uzbrukuma. No tuvumā esošā biezokņa, četru-piecu metru attālumā, izskrēja lācis un uzbruka cilvēkam.

Ieraugot tuvojamies lāci, mežkopis centās bēgt, taču paslīdēja un pakrita. Lācis saķēra mežkopi aiz kājas un iekoda, pārkožot zābaku, un tad ieskrēja atpakaļ mežā. Mežkopis paša spēkiem nokļuva līdz automašīnai un devās uz Balvu slimnīcu, kur viņam tika sniegta palīdzība, kājas pēdai uzlika sešas šuves.

Pirms uzbrukuma mežkopis, apsekojot jaunaudzes, krūmos sadzirdējis tādu kā pīkstienu. Lai aizbaidītu dzīvnieku, viņš sasitis plaukstas, taču tajā brīdī no krūmiem izlēca lācene.

Šis ir pirmais gadījums neatkarīgās Latvijas vēsturē kopš tās dibināšanas 1918. gadā, kad reģistrēts lāča uzbrukums cilvēkam.