foto: Ieva Leiniša/LETA
Policija atklāj divas Garkalnes novadā izdarītas slepkavības
Novadu ziņas
2022. gada 10. marts, 13:06

Policija atklāj divas Garkalnes novadā izdarītas slepkavības

Jauns.lv / LETA

Valsts policijas (VP) amatpersonas prokuratūrai ierosinājušas uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām, kas tiek turētas aizdomās par divu sieviešu nogalināšanu, portālu Jauns.lv informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Abas slepkavības tika izdarītas Garkalnē personu grupā un saistītas ar laupīšanu.

Viena no slepkavībām izdarīta pērnā gada aprīlī, nogalinot 1963. gadā dzimušu sievieti. Otra paveikta 2015. gada decembrī, nogalinot 1938. gadā dzimušu sievieti. 

Sešus gadus seno slepkavību policisti atklāja, izmeklējot pērnā gada noziegumu.

Jau ziņots, ka 2021. gada 13. jūlijā un 15. jūlijā VP amatpersonas aizturēja 1992. gadā dzimušu sievieti un 1994. gadā dzimušu vīrieti, kuri tiek turēti aizdomās par 2021. gada 21. aprīlī Garkalnē izdarītu sievietes slepkavību, kas saistīta ar laupīšanu. Proti, pagājušā gada 18. aprīlī kādā dzīvoklī tika atrasts 1963. gadā dzimušās mājokļa saimnieces līķis ar acīmredzamām vardarbīgas nāves pazīmēm.

Slepkavība bija iepriekš izplānota ar mērķi iegūt sievietes skaidras naudas uzkrājumus. Varmākas bojāgājušo iepriekš pazinuši un zinājuši, ka mājoklī glabājas skaidra nauda, kā arī zinājuši sievietes dienas ritmu, un uzbrukuši brīdī, kad viņa tikko kā bija atgriezusies mājās un ienākusi pa durvīm.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, policisti noskaidroja, ka augstāk minētās personas, visticamāk, izdarījušas vēl vienu slepkavību. Proti, 2015. gada 11. decembrī tika atrasts 1938. gadā dzimušas sievietes līķis ar vardarbības nāves pazīmēm. Policisti noskaidroja, ka arī šī slepkavība izdarīta mantkārīgā nolūkā un no bojāgājušās sievietes dzīvokļa tika nozagta nauda.

Veicot virkni izmeklēšanas darbību, apstiprinājās iegūtā informācija un abi augstāk minētie kriminālprocesi tika apvienoti vienā lietvedībā. Šobrīd abas aizdomās turētās personas atrodas apcietinājumā.

Kriminālprocess ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta 6. un 10. punktā, Krimināllikuma 117. panta 6. punktā un 175. panta 3. daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm. Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

VP atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.