Čakša: kompensējamiem medikamentiem C hepatīta ārstēšanai būs papildu finanšu līdzekļi
Veselības ministre Anda Čakša.
Sabiedrība

Čakša: kompensējamiem medikamentiem C hepatīta ārstēšanai būs papildu finanšu līdzekļi

Kasjauns.lv

Veselības ministre Anda Čakša intervijā RīgaTV 24 apliecinājusi, ka C hepatīta pacienti saņems ārstēšanu un kompensējamiem medikamentiem ir atrasti papildu līdzekļi, kas tiks novirzīti C hepatīta pacientu ārstēšanai.

Čakša: kompensējamiem medikamentiem C hepatīta ārs...

“Pacienti saņems ārstēšanu. Šobrīd vēl ir papildus iebalsoti klāt finanšu līdzekļi, kas tiks novirzīti tieši C hepatīta ārstēšanai,” veselības ministre Anda Čakša teica RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”. Čakša informēja, ka finansējuma samazinājums kompensējamiem medikamentiem C hepatīta ārstēšanai nākamajā gadā ir skaidrojams ar plānoto tendenci, ka ārstējamo pacientu skaits katru gadu samazināsies. Tomēr šis gads, kad pacientiem bija iespēja ārstēties ar valsts apmaksātiem jaunās paaudzes medikamentiem, pierādījis, ka pacientu skaits, kuriem nepieciešama ārstēšana, faktiski ir krietni lielāks.

C hepatīta pacientu apvienība iepriekš paudusi satraukumu par finansējuma samazinājumu nākamajā gadā jaunajai un efektīvajai terapijai. No papildu finansējuma tieši C hepatīta jaunās terapijas nodrošināšanai šogad bija pieejami 2,2 miljoni eiro, nākamgad jaunās terapijas nodrošināšanai bija plānoti vien 717 678 eiro. Kompensējamo medikamentu sarakstā jaunākās paaudzes medikamenti tika iekļauti vien no 2016.gada 1. janvāra.

Līdz ar neārstētiem pacientiem katru gadu palielinās arī inficēto personu skaits, kas palielina infekcijas riskus sabiedrībā. Statistikas dati liecina, ka Latvijā C hepatīts joprojām ir svarīga veselības problēma un inficēšanās risks ir relatīvi augsts pat cilvēkiem, kuri nepieder riska grupai. Kopējais C hepatīta pacientu skaits Latvijā ir gandrīz 50 tūkstoši cilvēku. Ik gadu Latvijā atklāj vidēji 1380 jaunus akūta un hroniska C hepatīta slimības gadījumus.

C hepatīts ir aknu saslimšana, ko izraisa C hepatīta vīruss. Nokļūstot asinsritē, tas inficē aknu šūnas, nākotnē radot nopietnus aknu bojājumus. Tāpat slimība var izraisīt aknu cirozi un pat vēzi. Ar C hepatītu inficēties var ikviens, taču tā ir pilnīgi ārstējama slimība un izārstēšanās rezultātā tiek novērsti citu cilvēku inficēšanas riski.

Sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats, ka ar C hepatītu var inficēties tikai narkotisko vielu injicēšanas un nedrošu dzimumsakaru laikā, taču ar to var inficēties arī nekvalitatīvu invazīvu pakalpojumu saņemšanas laikā, piemēram, tetovēšanas, manikīra vai pedikīra pakalpojumu sniegšanas laikā.

Karlīna Timofejeva / Foto: Zane Bitere/LETA