Mārcis Auziņš: "Latvijai ir problēmas ar skaidri formulētu zinātnes stratēģiju"
LU rektors Mārcis Auziņš uzskata, ka nereti ir grūtības nodibināt kontaktu starp akadēmiskajām aprindām un uzņēmējdarbību.
Tava izglītība
2015. gada 10. jūnijs, 18:44

Mārcis Auziņš: "Latvijai ir problēmas ar skaidri formulētu zinātnes stratēģiju"

Jauns.lv

Latvijai ir problēmas ar skaidri noformulētu zinātnes stratēģiju, trešdien starptautiskās konferences "EuroNanoForum 2015" ietvaros pauda esošais Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš.

"Es domāju, ka visai Latvijas akadēmiskajai videi viens no svarīgākajiem aspektiem ir tas, ka mēs [konferencē] esam spējuši savest kopā cilvēkus no akadēmiskajām aprindām ar nozaru un uzņēmējdarbības pārstāvjiem. Svarīgi ir arī tas, ka iespējamas tikšanās arī ar cilvēkiem, kas ir atbildīgi par politikas veidošanu," komentējot konferences norisi, teica Auziņš.

LU rektors uzskata, ka nereti ir grūtības nodibināt kontaktu starp akadēmiskajām aprindām un uzņēmējdarbību. "Problēmas sākas tad, kad mēs raugāmies uz augstākās izglītības menedžmentu un inovācijām. Tā ir politikas noteicēju atbildība," uzskata Auziņš. Viņš uzsvēra, ka jau no paša sākuma nepieciešams izveidot pareizu stratēģiju, kā veicināt kontaktus starp minētajām jomām.

"Latvijā dažreiz mums ir problēmas ar skaidri noformulētu stratēģiju. Mēs haotiski dodamies pa labi, pa kreisi - uz priekšu un atpakaļ. Tāpēc, ka mums nav skaidri noteikta vektora un virziena, kurā strādāt. Ja mēs šo dienu laikā varēsim noformulēt stratēģisku attīstības redzējumu, tad mēs būsim panākuši sasniegumu," atzina Auziņš.

Rīgā norisinās starptautiska konference "EuroNanoForum 2015", kas ir lielākais zinātnes pasākums Latvijas prezidentūras ietvaros. Konferences galvenā tēma ir "Nanotehnoloģijas Eiropas konkurētspējai". Kopumā konferencē pulcējas aptuveni 1200 dalībnieku no 50 valstīm. No Latvijas tajā piedalās apmēram 150-200 pārstāvju - zinātnieki, izglītības iestāžu un uzņēmumu pārstāvji un citi.

Pasākumā piedalās "Eiropas Galvenā tehnoloģiju amatpersona 2014" (CTO of the Year 2014) ieguvējs Gerts-Jans Gruters (Gert-Jan Gruter ), kurš radījis revolucionāru atklājumu sintētisko materiālu tirgū - jaunas paaudzes bio-poliesteri šķiedru filmām un pudelēm, aizvadītā gada "Tūkstošgades tehnoloģiju balvas" (Millennium Technology Prize) ieguvējs Stjuarts Pārkins (Stuart Parkin ), Maksa Planka Mikrostruktūru fizikas institūta direktors (Max Planck Institute of Microstructure Physics), kura atklājumi, balstoties uz Eiropas Nobela prēmijas laureātu Alberta Fēra un Pētera Grīnberga (Albert Fert , Peter Grünberg darbiem, ļāva sasniegt digitālo ierīču datu uzglabāšanas kapacitātes pieaugumu un Mejs Mejapans (Meyya Meyyappan), "NASA Ames" pētniecības centra Nanotehnoloģiju departamenta vadošais pētnieks, kurš 2011.gadā saņēma IEEE jaunatklājēju balvu (IEEE Pioneer Award) nanotehnoloģijās par oglekļa nanocaurulīšu efektīvu pielietojumu metožu izstrādi un līderību nanotehnoloģijās, kā arī tika uzņemts Silīcija ielejas Inženierijas padomes slavas zālē.

"EuroNanoForum 2015" ietvaros tiek rīkots arī Latvijas vispārējās vidējās izglītības iestāžu skolēnu radošo darbu konkurss.  Pasākumu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros organizē LU un Somijas kompānija "Spinverse" sadarbībā ar Eiropas Komisijas Pētniecības un inovācijas ģenerāldirektorātu, un to līdzfinansē ES pētniecības un inovāciju programma "Apvārsnis 2020".

LU sadarbības partneri konferences organizēšanai ir LU Cietvielu fizikas institūts, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Tehnoloģiskais centrs. Konferences uzsvars ir uz Eiropas ražošanas izaugsmes veicināšanu, izmantojot nanotehnoloģiju un viedos materiālus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka LU rektora amatā ceturtdien ievēlēts LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. LU rektors kopš 2007.gada ir Mārcis Auziņš , kurš šajā amatā ir ievēlēts divus termiņus pēc kārtas. Saskaņā ar LU Satversmi, rektoru šajā amatā var ievēlēt ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Rektoru amatā uz četriem gadiem ievēl Satversmes sapulce. Par Muižnieku LU rektora amatā vēl būs jālemj Ministru kabinetam.

Konference Rīgā norisināsies līdz 12.jūnijam.

BNS/ Foto: Ieva Lūka/ LETA