foto: Vida Press
Zināms, cik niecīgu pensiju saņem Krievijas pensionāri Latvijā. Vai mūsu sociālie dienesti viņiem palīdzēs?
Latvijā dzīvojošo Krievijas pensionāru ienākumi katastrofāli krītas ne pa dienām, bet stundām.
Sabiedrība
2022. gada 3. marts, 05:58

Zināms, cik niecīgu pensiju saņem Krievijas pensionāri Latvijā. Vai mūsu sociālie dienesti viņiem palīdzēs?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Martā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) starpniecību pensiju saņems 10 992 Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri. Viņu vidējā pensija ir 10 761 Krievijas rublis, kas ir aptuveni par 5000 rubļiem mazāka nekā saņem pašā Krievijā dzīvojošie pensionāri. Tā kā vidēji Latvijā Krievijas pensionārs saņem tikai divas trešdaļas no pensijas, ko saņem viņa likteņbiedrs tēvzemē.

VSAA preses sekretāre Iveta Daine Jauns.lv informē, ka šīs pensijas Krievijas pensionāri saņems līdz 19. martam eiro. Rubļi uz eiro tika pārrēķināti pēc 9. februāra kursa, kad Latvija šo pensiju naudu saņēma no Krievijas Pensiju fonda. Tas ir – 10 761 rublis atbilst 125,81 eiro. Nākamajā izmaksas reizē šī summa jau varētu būt krietni zemāka, jo pēc pirmā 1. marta valūtas kursa 10 761 rublis atbilst 91,81 eiro.

Cilvēki Krievijā steidzas izņemt skaidru naudu

Rietumvalstīm izslēdzot Krieviju no SWIFT maksājumu sistēmas un ieviešot sankcijas pret Krievijas centrālo banku, skaidras naudas pieprasījums valstī sasniedzis augstāko ...

gallery icon

Kāds šis kurss būs maijā, kad tiks saņemts kārtējais naudas pārvedums, pašreiz neviens nevar pateikt. 9. februārī viens eiro atbilda 85,52 rubļiem, bet 1. martā jau 117,2 rubļiem. Straujā rubļa vērtības krišanās, protams, saistīta ar pret Krieviju noteiktajām sankcijām Ukrainas kara sakarā. Tāpat neviens arī nevar pateikt, vai sankciju dēļ maijā Latvijas Banka varēs saņemt Krievijas Pensiju fonda pārskatījumu, un kā Eiropas Savienības finanšu institūcijas sadarbosies ar Krievijas Centrālo banku.

foto: Vida Press
Krievijas rublis ārprātīgos tempos zaudē savu vērtību.

Latvijā dzīvojošiem Krievijas pensiju saņēmējiem – pārsvarā nepilsoņiem un Krievijas pilsoņiem - nauda tiek pārskaitīta reizi trijos mēnešos, un nākamā reize paredzēta jūnijā, kad plānots pārskaitīt maijā saņemtās summas.

Jauns.lv jau rakstīja, ka sankciju dēļ pat šīs niecīgās summas saņemšana varētu būt apdraudēta, un tad Krievijas pensionāriem Latvijā kaklā būtu jākar ubaga tarba. Jauns.lv jautāja pašvaldību Sociālajiem dienestiem, vai tie ir gatavi palīdzēt trūkumā nonākušajiem Krievijas pensionāriem.

Rīgas domes Labklājības departaments Jauns.lv informē, ka šiem cilvēkiem būs tiesības saņemt sociālo palīdzību vispārējā kārtībā, deklarējot mājsaimniecības ienākumus. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu sociālās palīdzības likuma 3. panta pirmo daļu, saņemt sociālo palīdzību ir tiesības Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā arī ārzemniekiem, kuriem izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai piešķirts Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss Latvijā.

foto: Ieva Lūka/LETA
Iespējams, drīz vien simtiem Latvijā dzīvojošo Krievijas pensionāru varētu stāties rindā pēc palīdzības un atbalsta mūsu pašvaldību Sociālajos dienestos.

Tas nozīmē, ka, ja Krievijas pensijas saņēmējs atbilst iepriekš minēto personu lokam, viņam ir tiesības vērsties Rīgas Sociālajā dienestā ar iesniegumu lūgt izvērtēt ienākumus un materiālo stāvokli, un lemt par atbilstoša statusa un sociālo pabalstu piešķiršanu.

Liepājas Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākobsone Jauns.lv teica: “Liepājā dzīvojošs un deklarēts Krievijas pensijas saņēmējs var saņemt tādu pašu palīdzību, kā visi citi Liepājas iedzīvotāji, ko nosaka valsts normatīvie akti un pašvaldības saistošie noteikumi - mājokļa pabalstu, veselības aprūpes pabalstu, atbalstu krīzes situācijā un tamlīdzīgi.

Nevaram pateikt, cik Krievijas pensiju saņēmēju pavisam ir Liepājā, bet Sociālajā dienestā šogad sociālo palīdzību (pabalstus) saņēmušas 178 mājsaimniecības, kurās dzīvo citu valstu pensiju saņēmēji (lielākā daļa – Krievijas).

Krievijas statistikas biroja “Rosstat” pēdējie dati liecina, ka pašlaik Krievijā vidējā pensija ir 15 850 rubļi. Bet tas it nebūt nenozīmē, ka šādu summu vidēji saņem visi pensionāri, jo invaliditātes vidējā pensija ir 10 505 rubļi, apgādnieka zaudējuma gadījumā – 10 832, vecuma – 16 908, bet sociālā – 10 193 rubļi; minimālā vecuma (sociālā) pensija pērn Krievijā bija 5796 rubļi.