foto: LETA
Latvija sniegs medicīnisku atbalstu Ukrainai
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Politika
2022. gada 22. februāris, 17:59

Latvija sniegs medicīnisku atbalstu Ukrainai

Jauns.lv / LETA

Latvija sniegs atbalstu Ukrainai atsevišķās pozīcijās medicīnas jomā, kur šī valsts lūgusi palīdzību caur Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības sistēmu, pēc tikšanās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs norādīja, ka pašlaik konkrēts atbalsta apmērs un iekārtas vēl nav zināmas. Lielāka skaidrība gaidāma pēc tam, kad visas ES valstis, kuras šobrīd var palīdzēt Ukrainai, būs informējušas, kādās pozīcijās tās var sniegt palīdzību Ukrainai.

Pavļuts atzīmēja, ka Latvija jau pieņēmusi lēmumu par 20 000 vakcīnu pret Covid-19 piegādi Ukrainai, kā arī tuvākajā nākotnē tiks lemts par jauniem vakcīnu ziedojumiem.

Miščenko pēc tikšanās ar Pavļutu pateicās Latvijai par tās atbalstu Ukrainai vairāku gadu garumā medicīnas nozarē, kas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā, ka Ukraina lielu daļu līdzekļu pēdējo gadu laikā nav spējusi ieguldīt medicīnas nozarē, jo bijis jādomā par valsts aizsardzību.

Tāpat vēstnieks izteica atzinību Latvijai par Ukrainai sniegto atbalstu arī politiskā līmenī, tostarp ES un NATO ietvaros.

Miščenko atzina, ka Latvijas sabiedrībai var rasties jautājumi par to, kādēļ vispār jāpalīdz Ukrainai, bet atbilde uz šo jautājumu esot skaidri redzama - Latvija skaidri atceras okupācijas gadus un deportācijas, ko savulaik veicis padomju režīms. Tāpat pamatojums atbalsta sniegšanai rodams Krievijas prezidenta Vladimira Putina vēlmē kārtību pasaulē atgriezt 1997.gada līmenī, kas liek uzdot jautājumu - ja tagad tiks pieļauts uzbrukums Ukrainai, vai ir zināms, kur Putina režīms apstāsies.

Vēstnieks atzīmēja, ka viņam saruna ar Latvijas veselības ministru devusi optimismu, ka Latvijas un ES atbalsts palīdzēs Ukrainai saglabāt valsts drošību.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.