Sabiedrība
2022. gada 21. februāris, 20:24

Jāgaida nevis stundas, bet dienas! Kas izraisījis vēsturiski lielāko rindu uz Baltkrievijas-Latvijas robežas?

Jauns.lv

Jau vairākas dienas uz Latvijas-Baltkrievijas robežas no abām pusēm izveidojusies neierasti gara rinda. Muitā prognozē, ka situācija uzlabosies nākamo piecu dienu laikā, jo galvenā problēma vakar atrisināta – muitniekus bija pievīlusi elektroniskā muitas datu apstrādes sistēma, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Kravas auto šoferiem Latvijas pusē dīkstāvē nācies gaidīt vismaz diennakti, taču Baltkrievijas pusē tālbraucēji bezdarbībā pavadījuši pat vairāk nekā četras, piecas dienas.

Tālbraucējs Nikolajs LTV norāda, ka sākumā, kad atbraucis, rinda bijusi trīs kilometrus gara. "Gaidu šodien apmēram kopš pieciem rītā. Sākumā, kad atbraucu, rinda bija nepilnu trīs kilometrus gara līdz robežai, tagad jau mazāk nekā divus kilometrus gara."

Savukārt tālbraucējs Gvido atklāj, ka paziņa Baltkrievijas pusē  gaidījis piecas dienas. "Es braucu tagad uz Ukrainu un no Ukrainas atpakaļ braukšu šeit. Puisis, kas šodien "pārgāja uzkrauts", piecas dienas gaidīja tajā pusē. Trūkst jau muitnieku mūsu pusē. Kāpēc vajadzēja celt un būvēt, ja trūkst muitnieku?"

Kā skaidro Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta daļas vadītāja vietnieks Guntars Kokins, rinda esot vēsturiski liela.

"Šis gads sākās ar gluži pretējo – mēs konstatējām rindas, tieši iebraucot Latvijā no Baltkrievijas Republikas. Vēsturiski tā ir lielākā rinda, ko esam paši piedzīvojuši. Iebraucot Latvijā caur Silenes muitas kontroles punktu, uz šo brīdi vairāk par 900 automašīnām," pauž Kokins.

Iemesli situācijai ir vairāki. Viens no tiem – arī tālbraucēju minētais darbaroku trūkums. Muitā skaidroja, ka darbinieki slimo. Tomēr tas nav galvenais sastrēguma iemesls.

"Lielākais faktors, kas ietekmēja šo rindu veidošanos, ir muitas informatīvās sistēmas nepieejamība vairākas dienas. Sistēma nestrādāja, un muitas dienestam nācās atgriezties pie noformēšanas tā saucamajā atkāpšanas režīmā jeb papīra formātā – tā, kā tas tika darīts 2000. gadu sākumā," sacīja Kokins.

Svētdien elektroniskās sistēmas darbība atjaunota, un muitā prognozēja, ka situācija uzlabosies tuvāko piecu dienu laikā.