Pasaka pret pelēcību cauri gadsimtiem atdzimst gaismu laternu festivālā “Brīnumzemē”
foto: Kristaps Bardziņš
Kultūra

Pasaka pret pelēcību cauri gadsimtiem atdzimst gaismu laternu festivālā “Brīnumzemē”

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē turpinās lielākais gaismas laternu festivāls “BRĪNUMZEMĒ”, kurš apskatāms līdz 13. martam Siguldas pils kvartālā. Festivāls izgaismo visu Siguldas pils kvartālu katru piektdienu, sestdienu un svētdienu, no 18:00 līdz 22:00. Un, pats labākis – rindu vairs nav!

Pasaka pret pelēcību cauri gadsimtiem atdzimst gai...

Jau vairākas nedēļas cilvēkos prieku un apbrīnu Latvijā izraisa festivāls “Brīnumzemē” , kura radīšanu  ir iedvesmojusi Luisa Kerola ārkārtīgi skaistā un viena no visvairāk kolekcionētajām grāmatām pasaulē “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē”, bet kas slēpjas pašā pasakā un ar ko tā ir īpaša šodien un cauri laikiem? 

Kopš 60. gadiem psihotropo vielu cienītāji šo aizraujošo grāmatu ir redzējuši kā vienu ilgstošu reibuma stāvokli, ar mainīgiem attēliem, kārdinošām kūkām, dziedošiem bruņurupučiem un smaidošiem kaķiem.. Pazīstamā psihodēliskā roka grupas Jefferson Airplane dziesmas "White Rabbit" vārdi tikai apstiprina šo reibinošo asociāciju, un arī citā dziesmā dzirdamais - izdzerot zilu tableti, stāsts beigtos, bet izdzerot “sarkano” jūs nokļūtu brīnumu zemē un redzētu, kur aizved dziļā truša ala. 

Luiss Kerols bija viens no autoriem, kura grāmata par Alisi bija paredzēta gan bērniem, gan pieaugušajiem, un joprojām tiek apspriests, vai tā patiešām ir bērniem vai varbūt tikai pieaugušajiem. 

foto: Publicitātes

Neticami, ka L. Kerols spēja radīt 19. gadsimtā stāstu, kas turpina pārsteigt līdz pat šodienai. Bērnus aizrauj neticamie tēli, bet jauniešus un īpaši pieaugušos šis stāsts ievilina ar pilnīgi traku loģiku un nebeidzamu fantāzijas lidojumu. Pusotru simtu gadu laikā Luisa Kerola grāmata “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē” ir kļuvusi par iedvesmu filmām, gleznām, dziesmām, priekšnesumiem un pat datorspēlēm. Šo darbu varētu raksturot kā vienu no visvairāk citētajām grāmatām uzreiz pēc Bībeles un Šekspīra rakstiem. Un par to pastāvīgi notiek dažādas diskusijas un tā piedzīvo daudzas interpretācijas, tāpēc tas joprojām ir intelektuāļu, akadēmiķu un mākslinieku iecienīts. 

Festivālā “Brīnumzemē” aplūkojami izdomas bagāti un arī diskusijas rosinoši darbi no visdažādākā krāsu zīda, iemiesojot tēlus no pasakas, kas rada sirreālu vidi, starp realitāti un pasakas pasauli. Milzīgas skulptūras, kas neierobežo iztēli, viegli un iespaidīgi skaņas efekti – palīdzēs izjust un radīt savu interpretāciju par pasaku un tās tekstiem šodien. Festivāls radīs maģisku svētku noskaņu brīvā dabā vēl tikai līdz 13. martam. Pieejami arī silti ēdieni un dzērieni, rindas nu ir rimušas un ir laiks ļauties ienākšamai “Brīnumzemē.” 

Lielo zīda laternu gaismas festivāls “Brīnumzemē” Siguldas pils kvartālā darbojas piektdienās, sestdienās un svētdienās vēl tikai līdz 13. martam, no 18:00 – 22:00. 

Siguldā atklāj lielāko gaismu festivālu Ziemeļeiropā – “Brīnumzemē”

Gaismas festivāls “BRĪNUMZEMĒ” līdz 1. martam norisināsies tikai “zaļajā” režīmā. Bet saskaņā ar jaunākajiem noteikumiem, jau šajā nedēļas nogalē bērniem pie ieejas nebūs jāuzrāda tests, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts

No 1. marta: Festivāla āra teritorijā visiem apmeklētājiem vairs nebūs jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un nebūs obligāti jālieto sejas maskas. Izņemot darbnīcu un pils telpas, kur būs jāuzrāda derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un jālieto medicīniskās sejas maskas vai FFP-2 respiratori.

Biļešu cenas un cita informācija

Pieaugušajiem – 16 Eur/pers.
Bērniem līdz 5  g.v. bez maksas (ieskaitot)
No 6 gadiem, skolēniem, studentiem, senioriem, invalīdiem ( 2., 3. grupas) – 11 EUR/ pers.; 
1. grupas invalīdiem ar pavadoni ieeja bez maksas.

Ģimenes biļetes:
2 + 1 (divi pieaugušie un bērns no 6 līdz 18 gadiem) – 40 EUR
2 + 2 (divi pieaugušie un divi bērni no 6 līdz 18 gadiem) – 50 EUR

Ar Siguldas novada iedzīvotāja ID karti biļetei -15% atlaide (ID karte jāuzrāda pie ieejas). 

Biļetes būs iespējams iegādāties tiešsaistē uz konkrētu laiku, lai nodrošinātu vienmērīgu apmeklētāju plūsmu. Nauda par konkrētajā dienā un laikā neizmantotajām biļetēm netiks kompensēta. Iegādājoties biļetes uz vietas, tiks piemērota papildus maksa.

BIĻETES ONLINE – www.brinumzemesfestivali.lv