Vai piedzīvosim vājprātu arī šogad? Trakākie mirkļi no iepriekšējiem praidiem. FOTO
Vai praida pretinieki arī šogad pielietos drastiskas metodes, kā tas bijis iepriekš?
Sabiedrība
2015. gada 15. jūnijs, 11:38

Vai piedzīvosim vājprātu arī šogad? Trakākie mirkļi no iepriekšējiem praidiem. FOTO

Jauns.lv

15. jūnijā sākas "Eiropraida" nedēļa, kuras laikā norisināsies aptuveni 50 šim notikumam veltīti pasākumi. Rīgas praids aizsākās jau tālajā 2005. gadā.

Latvijā gan pirmais gājiens, gan 2006. gadā organizētie pasākumi saistās ar vardarbīgiem protestiem - praida dalībnieku apmētāšanu ar olām, izkārnījumiem un daudz ko citu. Rīgas praids norisinājās arī 2007. un 2008. gadā, bet gadu vēlāk, kā arī 2012. gadā Latvijas galvaspilsētā notika Baltijas praids. 2012. gadā pasākumos piedalījās arī ASV vēstniece Latvijā Džūdīta Gārbere un mūsu iekšlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš nesen publiski atklājis savu netradicionālo seksuālo orientāciju.

Šogad pirmo reizi Rīgā norisināsies Eiropraids. Konkurējot par šī pasākuma norises vietu, mūsu galvaspilsēta pārtrumpoju tādas Eiropas lielpilsētas kā Barselonu, Mančestru un Milānu.

Viena no aktīvākajām Latvijas geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu (LGTB) ikgadējā pasākuma pretiniecēm ir Līga Dimitere, kura šogad ir uzsākusi badastreiku, ar mērķi aizliegt praidu un tā gājienu, kas 20. jūnijā no plkst. 13 līdz 18.30 norisināsies Vērmanes dārzā un tā apkaimē.

Eiropraida programmā būs iekļautas gan konferences, gan dažādi kultūras un izklaides notikumi. Kaņepes Kultūras centrā un kinoteātrī "K.Suns" no šodienas līdz 21.jūnijam notiks filmu festivāls "Melnā neļķe", kurā būs iekļauti spāņu režisora Pedro Almodovara darbi, klasisko filmu programma un jauno Eiropas filmu skates.

Tāpat Eiropraida laikā Kaņepes Kultūras centra telpās būs skatāma vēsturnieču Inetas Lipšas un Ineses Runces veidotā izstāde par LGBT vēsturi Latvijā kopš 20.gadsimta sākuma.

Būs arī pasākumi kapacitātes stiprināšanai LGBT aktīvistiem, darbnīcas par seksualitāti, kā arī vairākas starptautiskas konferences, piemēram, 17.jūnijā un 18.jūnijā viesnīcā "Mercure Hotel" notiks konference "LGBT kustība Centrālajā un Austrumu Eiropā - sasniegumi, izaicinājumi, perspektīvas".

Vai praida pretinieki arī šogad pielietos drastiskas metodes, kā tas bijis iepriekš? Piedāvājam jums atskatīties uz vairākiem trakiem mirkļiem no iepriekšējo gadu pasākumiem.

Kasjauns.lv / Foto: Izdevniecības “Rīgas Viļņi” arhīvs, Ieva Lūka/LETA, Baiba Aprāne/LETA, Evija Trifanova/LETA