Eiropraida gājienā pa Rīgas ielām dodas vairāki tūkstoši
Eiropraids ir starptautisks Viseiropas lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu pasākums, kas katru gadu notiek citā Eiropas pilsētā.
Sabiedrība
2015. gada 20. jūnijs, 14:21

Eiropraida gājienā pa Rīgas ielām dodas vairāki tūkstoši

Jauns.lv

Eiropraida gājiena caur Rīgas ielām devušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Dalībniekiem rokās ir plakāti, no tiem dažos teikts "Mīlestība ir ģimenes vērtība", "Kāpēc sabiedrībai patīk redzēt divus vīriešus turam ieročus, nevis rokas?", "Mīlestībai nav dzimuma", "Dzīvosim draudzīgi", "Ienīst ir viegli, mīlestībai vajag drosmi", "Love is never wrong", "Homophobia free zone".

Cilvēkiem rokās un ap pleciem ir varavīksnes karogi, kas ir LGTB kustības simbols. Lielizmēra varavīksnes karogs "pārklāj" arī daļu gājiena, proti, cilvēki ar rokām to tur augšā. Redzami arī Latvijas un Krievijas karogi. Vairākiem cilvēkiem ap kaklu ir krāsainas šalles. Daudzi tur rokās krāsainus balonus.

Atsevišķi gājiena dalībnieki ir diez gan skaļi, tai skaitā svilpj. Gājienu pavada automašīna ar mūzikas tumbām.

Eiropraidu vēro arī skatītāji, kuri pulcējušies aiz gājiena maršrutu norobežojošajiem žogiem. To gan nav daudz. Vairāki apkārtējo māju iedzīvotāji no logiem māj garāmejošajiem.

Gājienā piedalās visu gadu gājuma cilvēki, no bērnam līdz sirmgalvim. Daļa dejo mūzikas pavadījumā.

Gājiena pretinieku apkārt nav daudz, vien retais nosauc "fuj".

Kā ziņots, šodien Vērmanes dārzā un tā apkārtnē notiks lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības - biedrības "Mozaīka" - organizētais gājiens un sapulce, ko sabiedrībā dēvē par Eiropraidu.

Tas ir starptautisks Viseiropas LGBT pasākums, kas katru gadu notiek citā Eiropas pilsētā. Parasti šī pilsēta ir ar iesakņojušos praida tradīciju vai spēcīgu LGBT kopienu.

Šogad Eiropraida organizēšana uzticēta Rīgai pēc "Mozaīkas" izteiktā piedāvājuma, kas balstījās solidaritātē ar LGBT kopienu postpadomju valstīs, un runas brīvības un pulcēšanās brīvības stiprināšanas nozīmi Austrumeiropā.

LETA / Foto: AFP/LETA

Tēmas