foto: Rojs Maizītis/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"
"Kad sertifikāts faktiski kļūst par galveno dokumentu, divas nedēļas ir daudz," norāda Anna, kura nomainījusi uzvārdu
Sabiedrība
2022. gada 13. janvāris, 15:26

"Kad sertifikāts faktiski kļūst par galveno dokumentu, divas nedēļas ir daudz," norāda Anna, kura nomainījusi uzvārdu

Jauns.lv

Laikā, kad par Covid-19 vakcinācijas sertifikātu tiek runāts ik dienu un tas ir nepieciešams teju visur, iedzīvotāja Anna ir pārsteigta, ka joprojām nav sakārtota sistēma, lai pēc uzvārda maiņas dati sertifikātā tiktu nomainīti operatīvi.

Anna stāsta Latvijas Radio, viņa pēc uzvārda maiņas saskārusies ar absurdu situāciju, ka citus dokumentus, piemēram, autovadītāja apliecību izdevies nomainīt ātri un ērti bez liekas gaidīšanas, bet, lai dati tiktu nomainīti vakcinācijas sertifikātā, ir jāgaida divas nedēļas.

"Tagad, kad sertifikāts faktiski kļūst par galveno dokumentu, divas nedēļas – tas ir daudz. Es esmu dzirdējusi no citām sievietēm, kuras precas, ka tās mokas var ievilkties līdz pat mēnesim," teic Anna, kurai izmaiņas sertifikātā gan tika veiktas divu nedēļu laikā.

Nacionālajā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga Latvijas Radio norāda, ka šobrīd ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) notiek sadarbība, lai saprastu, vai procesu iespējams paātrināt.

"Šobrīd tas tehniskais risinājums, kas mums pieejams, ir informācijas saņemšana divu nedēļu laikā. Un pēc šīm divām nedēļām iedzīvotājam ir jāpieslēdzas tīmekļa vietnē "covid19sertifikats.lv", jādzēš esošais sertifikāts un jāpieslēdzas atkārtoti, lai pieprasītu sistēmā sertifikātu ar jauno uzvārdu."

Viņa gan arī paskaidroja, ka pārejas laikā iedzīvotājs, kuram mainījies uzvārds, drīkst izmantot veco sertifikātu, vienlaikus uzrādot dokumentu, kas apliecina uzvārda maiņu.