foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "de facto"
Lūgs noteikt aizliegumu seksuālā izmantošanā apsūdzētajam Ņikiforenko pildīt ārsta pienākumus uz krimināllietas izskatīšanas laiku
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko.
Sabiedrība
2022. gada 10. janvāris, 18:23

Lūgs noteikt aizliegumu seksuālā izmantošanā apsūdzētajam Ņikiforenko pildīt ārsta pienākumus uz krimināllietas izskatīšanas laiku

Jauns.lv

Veselības inspekcija (VI) šobrīd turpina izskatīt tās rīcībā esošās lietas par ārsta imunologa Jevgēņija Ņikiforenko darbībām, Jauns.lv informē VI.

Par saņemtajām sūdzībām Inspekcija gatavo atzinumus un lietas materiālus nodos Prokuratūrai, kas atkārtoti izskata krimināllietu par Ņikiforenko darbībām. Tostarp Inspekcija lūgs Prokuratūrai noteikt aizliegumu Ņikiforenko pildīt ārstniecības personas darba pienākumus uz krimināllietas izskatīšanas laiku, līdz tiks noskaidroti visi apstākļi.

Tāpat Inspekcija ierosinās administratīvā pārkāpuma procesus lietās, kurās nav iestājies noilgums administratīvās atbildības piemērošanai. Arī par administratīvo pārkāpumu lietas izskatīšanas rezultātiem Inspekcijas informēs prokuratūru.

Inspekcijā ir uzsākta arī dienesta pārbaude par iestādes publisko komunikāciju, par to, kādā kārtībā plašsaziņas līdzekļi pieprasīja informāciju Ņikiforenko lietā un kādu informāciju Inspekcijas darbinieki sniedza.

Inspekcija aicina atsaukties personas, kas ārstniecības laikā saskārušās ar J. Ņikiforenko darbībām, kas apšauba medicīnisku pamatotību. Tostarp Inspekcija aicina personas, kurām Inspekcija ir sniegusi atbildi līdz 2011.gadam, iesniegt visus lietas materiālus atkārotai izskatīšanai, sūtot pa pastu uz Klijānu ielu 7, LV- 1012 vai uz e pastu vi@vi.gov.lv .

Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" decembra sākumā ziņoja, ka žurnālistiem vairākas sievietes apgalvojušas, ka imunologs veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā. Pacientes ārsta veiktās darbības vērtēja kā seksuālu izmantošanu.

Pēc saņemtiem vairāku sieviešu iesniegumiem Valsts policija 2009. gadā sāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai nenonāca. Sievietes pārsūdzēja vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā.

Pagājušā gada nogalē pēc masu medijos izskanējušās informācijas par ārstu, Valsts policijā patlaban saņemts viens iesniegums.

Prokuratūrā turpinās ģenerālprokurora Jura Stukāna rosinātā pārbaude par medijos izskanējušo informāciju, ka ārsts pirms vairākiem gadiem, iespējams, seksuāli izmantojis savas pacientes.

Šajā pārbaudē tiek vērtēts, vai atjaunot pirms vairākiem gadiem beigušos izmeklēšanu, kuras rezultātā noziegums netika saskatīts.