foto: Valsts policija
Interneta rupeklim būs jāizmaksā morālā kompensācija policistam
112
2021. gada 15. decembris, 16:47

Interneta rupeklim būs jāizmaksā morālā kompensācija policistam

Jauns.lv

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) informē portālu Jauns.lv, ka tiesa piemērojusi sodu kādai personai, kura laika posmā no 2020. gada 18. februāra līdz 29. aprīlim portālā "Facebook" ievietoja komentārus, kas aizskāra kāda Valsts policijas (VP) darbinieka godu un cieņu.

LIDA norāda, ka Latgales apgabaltiesa 6.oktobrī lēmusi atstāt spēkā Daugavpils tiesas 2020.gada 20.novembra spriedumu, kurā persona, pret kuru tika celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 157. panta otrās daļas – par neslavas celšanu masu saziņas līdzekļos, tika atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar naudas sodu divu minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir 860 eiro.

Papildus tam vainīgajai personai jāizmaksā kaitējuma kompensāciju 800 eiro apmērā policijas darbiniekam, kura godu un cieņu šī persona bija aizskārusi publiski, izmantojot sociālos tīklus.

Ko notiesātais izdarīja?

Kā teikts LIDA paziņojumā, pie atbildības sauktā persona, atriebības motīvu vadīta, ar vienotu nodomu un mērķi tīši publiski celt neslavu, sociālajā vietnē "Facebook" savā profilā krievu valodā ievietoja vairākus rakstus ar nosaukumiem “Par lietu par mentu - bezpredeļšiku”; “Mentiem Daugavpilī, likums nav rakstīts”; “Pidori”; “Uzbudinātais ments” un ”Pidor [VP darbinieks] un tiesa”.

Apsūdzētais pie saviem rakstiem par izvietoja nepatiesus un apkaunojošus izdomājumus par minēto VP darbinieku:

“Geji un pidorasi – pavisam dažādi cilvēki. .. Viņš – pidors. Tāpēc tā rīkojās ar iedalīto viņam varu.”

“[VP darbinieks] - tava taukainā pakaļa pavisam pieauga pie krēsla un galīgi atmeti ar roku uz savu darbu?”

“Tā kā [VP darbinieks], un visi, kas tevi piesedz, Jūs – ne menti. Un pat ne geji. Jūs - pidori. Beigtie mērgļi.”

“Vēl iet sadisti. Kuri ķer kaifu, kad ciniski murgo citus. [VP darbinieks], acīmredzot, ir no šīs kategorijas.”

“Ments - bezpredeļšiks, [VP darbinieks], uzbudinās pret mani ar ierosinātu krimināllietu. .. Ar ko beigsies [VP darbinieks] uzbudinājums, nezinu.”

“Man ir nopietnas aizdomas, ka ments [VP darbinieks] – ļoti stulbs. Un viņa uzbudinājums to vēlreiz pierāda.”

“Ceļu policijas izmeklēšanas inspektors (tālāk saīsinājumā – PIDOR) [VP darbinieks] un es, satiksimies tiesā 23. jūlijā plkst. 10.00.”

“Bet es esmu pārliecināts, ka tā lieta neies, tā ka PIDOR [VP darbinieks] – ļoti stulbs uz galvu”.

LIDA norāda, ka līdz ar to persona, apzināti izplatot plašam sabiedrības lokam šādas ziņas, kas nav patiesas un apkauno policijas darbinieku, cēla policijas darbiniekam neslavu masu saziņas līdzeklī.

Ko policists apsūdzētajam nodarījis?

No lietas materiāliem izriet, ka policijas darbinieks ar šo personu iepriekš nebija pazīstams. 

Savu dienesta pienākumu ietvaros 2020.gada februārī policijas darbinieks uzaicinājis minēto personu uz policiju paskaidrojumu sniegšanai sakarā ar ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu. Par šo pārkāpumu policists pieņēmis lēmumu par minētās personas saukšanu pie administratīvās atbildības un soda uzlikšanu.

Persona lēmumu par administratīvā soda piemērošanu pārsūdzēja augstākstāvošai Valsts policijas amatpersonai un pēc tam tiesā. Uzliktais sods tiesā tika grozīts, nosakot tikai naudas sodu.

Tajā laika periodā policijas darbinieks ar paziņu starpniecību uzzinājis par komentāriem "Facebook" vietnē.

No lietas materiāliem arī secināms, ka pie atbildības sauktā persona pirmstiesas procesā savu vainu atzina un izdarīto nožēloja, tomēr tiesas izmeklēšanā savu nostāju mainīja, skaidrojot, ka minētie ieraksti bija izveidoti sevis aizstāvēšanai pret policijas darbinieka patvaļu un lai informētu cilvēkus par viņa izturēšanos, nevis lai celtu neslavu.

Analizējot apsūdzībā norādītos ierakstus, kurus pie atbildības sauktā persona bija publicējusi "Facebook", tiesa atzina, ka tie ir uzskatāmi kā pazemojoša informācija un apzināti nepatiesi izdomāti apkaunojumi, kas cēla neslavu policijas darbiniekam.

LIDA vērš uzmanību, ka, lai arī tiesas spriedums bijis policistam labvēlīgs, daži aspekti nav vērtējami kā pozitīvi, piemēram, fakts, ka notikušais process bija iespējams tikai tā iemesla dēļ, ka pats policijas darbinieks vēlējās un bija gatavs iesaistīties šajā procesā un LIDA sniedza visu nepieciešamo juridisko palīdzību procesa uzsākšanai, kā arī procesa ietvaros, kā arī tiesas procesa ilgums.

LIDA aicina visas atbildīgās iestādes pievērs šim jautājumam tam pienākošos uzmanību, lai kopīgi rastu risinājumu, kas ļautu darbiniekiem justies droši visos šī vārda aspektos.