Apjomīgo izgāztuvi Spilves lidlaukā likvidēs trīs nedēļu laikā. FOTO
Runā Rīga
2015. gada 30. jūnijs, 16:33

Apjomīgo izgāztuvi Spilves lidlaukā likvidēs trīs nedēļu laikā. FOTO

Jauns.lv

Šonedēļ pēc SIA „Rīgas nami” pasūtījuma uzsākta pašlaik Rīgā apjomīgākās būvgružu izgāztuves likvidēšana. Pēc speciālistu aplēsēm, pērn ļaunprātīgu būvgružotāju izveidotās nelegālās izgāztuves apjoma novākšanai vēsturiskajā pilsētas lidlaukā „Spilve” būs nepieciešams ne mazāk kā 600 kravas mašīnas.

Piesārņotās, 4100 m2 lielās, teritorijas sakopšana pašvaldības uzņēmumam „Rīgas nami” izmaksās 50 000 EUR. „Tas ir ļoti sāpīgs trieciens uzņēmuma budžetam. Tā vietā, lai šovasar atjaunotu Spilves vēsturisko lidostas ēku, esam spiesti remontdarbiem paredzētos līdzekļus ieguldīt izgāztuves aizvākšanā”, stāsta SIA „Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, norādot, ka šis gadījums tikai vēlreiz ilustrē dramatisko situāciju, kādā būvgružotāju nelikumīgā rūpala jau gadiem ilgi nostāda zemes īpašniekus un uzņēmējus.

Neilgi pirms Jāņiem par kontroles mehānismiem būvgružotāju darbības ierobežošanai sprieda arī Saeimas Vides un klimata apakškomisijā. „Zemes īpašnieki būvgružotāju visatļautības dēļ cieš simtiem tūkstošu eiro zaudējumu”, norāda V.Verika, vienlaikus uzsverot, ka neviens būvgružotājs nav anonīms – „Katrā no šādām izgāztuvēm var atrast ne vienu vien pierādījumu, kas varētu aizvest līdz pat būvgružotāja mājas slieksnim, dodot iespēju policijai saukt viņus pie atbildības”, pārliecināta „Rīgas nami” vadītāja, cerot uz tiesībsargājošo iestāžu atbalstu šādu noziegumu atklāšanā.

 „Sākotnējais vietas apsekojums liecina, ka lidlaukā “Spilve” izgāzti aptuveni 4500 kubikmetri atkritumu. Saskaņā ar noslēgto līgumu ar SIA “Clean R”, plānots, ka teritorijas atbrīvošanai no tiem būs nepieciešamas vidēji trīs nedēļas. Darbu ietvaros atkritumi tiks savākti, gan izmantojot tehniku, gan ar rokām, maksimāli atšķirojot tos atkritumus, kas derīgi atkārtotai pārstrādei”, lidlauka teritorijā veicamos darbus šodien aprakstīja Ieva Jansone, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma „Clean R” valdes priekšsēdētāja.

“Ir uzskatāmi redzams, ka teritorijas piesārņošana ir bezatbildīgas būvgružu izvešanas sekas. Lai līdzīgus gadījumus novērstu nākotnē, būvgružu apsaimniekošanas problēma būtu risināma kompleksi, savu atbildības daļu uzņemoties zemju īpašniekiem, atkritumu radītājiem un atbildīgajām institūcijām. Ja zināmākās kompānijas būvgružu izvešanas pakalpojumu piedāvā pa vienu summu, bet nepazīstamas uz pusi lētāk, tad atkritumu radītājam būtu jāsaprot, ka būvgruži visticamāk nonāks līdzīgā vietā kā šī”, uzskata Ieva Jansone.

Spilves lidlauku, lai iepazītos ar paredzēto darbu organizācijas plānu, šodien apmeklēja arī Rīgas vicemērs Andris Ameriks: “Rīgas pašvaldība iegulda milzu darbu un līdzekļus, lai pirmkārt, pieķertu tos, kuri izgāž būvgružus Pierīgas mežos, un, otrkārt, lai pēc tam sakārtotu piemēslotās teritorijas. Diemžēl katru gadu tiek uzietas vairāki desmiti jaunu nelegālo izgāztuvju, un šobrīd ir skaidrs, ka būtu nepieciešams būtiski pārskatīt esošo likumdošanu, lai stingrāk kontrolētu iespējamos piemēslotājus. Taču ir nepieciešama arī aktīva līdzcilvēku rīcība, kas palīdz mums konstatēt, pieķert un sodīt cūkotājus, jo neviens taču nevēlas dzīvot piemēslotā vidē”.

Jau ziņots, ka šodien, lai iepazītos ar apjomīgās izgāztuves likvidēšanas plānu, Spilves lidlauku apmeklēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, SIA „Rīgas nami” un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma Clean R vadība.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto