foto: Rojs Maizītis
Pārstādīs Rīgas autoostas teritorijā augošo, ap 60 tonnu smago sarkano ozolu
Sabiedrība
2021. gada 6. decembris, 15:45

Pārstādīs Rīgas autoostas teritorijā augošo, ap 60 tonnu smago sarkano ozolu

Jauns.lv

Pilnsabiedrība "BERERIX" pārvietos sarkano ozolu uz Rīgas Starptautiskai autoostai piederošu zemesgabalu, kas atrodas netālu no koka pašreizējās augšanas vietas, portālu Jauns.lv informē uzņēmumā. Tā kļūs par koka pagaidu mājvietu līdz brīdim, kad Rīgas pašvaldība līdzās "Rail Baltica" izbūvētai infrastruktūrai īstenos iecerētos pilsētvides labiekārtošanas projektus.

""BERERIX" nolēma iesaistīt sabiedrību lemšanā par koka likteni caur sabiedrisko apspriešanas procesu brīdī, kad sapratām, ka koka pārvietošanas izmaksas daudzkārt pārsniedz jauna, līdzvērtīga koka dižstāda iegādi un iestādīšanu," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Rīgas autoostas svētozols: dzelzceļnieki pret autobusiem

Sarkano ozolu netālu no autobusu izbrauktuves no Rīgas autoostas Maskavas ielas pusē pie dzelzceļa uzbēruma iestādīja 1964. gadā līdz ar ...

gallery icon

"Publiskajā apspriešanā iesaistījās un savu viedokli pauda plaša sabiedrības daļa, pārliecinoši paužot viedokli, ka neskatoties pat uz lielajām pārvietošanas darbu izmaksām, koks ir jāsaglabā,” informē "BERERIX" Iesaistīto pušu vadītājs Andis Linde.  

“Kopā ar “Labie koki” ekspertiem-arboristiem ir  novērtēts ozola stāvoklis un potenciālās iespējas izdzīvot jaunajā mājvietā. Koka pārvietošanas izmaksas sasniegs 40 tūkstošus eiro. Pieņemtais lēmums mums būs arī liels izaicinājums, jo pilsētā tiks pārvietots un pārstādīts objekts, kas ir gandrīz trīsstāvu mājas augstumā un, kopā ar zemi, ap 60 tonnu smags.”

No tehniskā viedokļa koka pārstādīšana joprojām būs sarežģīts process, jo tā vainagā un saknēs ir ieauguši elektrības un telekomunikāciju kabeļi un būs jāveic to demontāža, papildus arī elektrības un telekomunikācijas tīklu pārslēgšana. Ir paredzēta arī tramvaja kontakttīklu demontāža.

Pārstādīšanas darbus “Labie koki” veiks kopā ar būvspeciālistiem nakts stundās, lai mazinātu ietekmi uz sabiedriskā transporta plūsmu pilsētā.

Darbus ir plānots veikt 2022. gada janvārī, ja to izpildei būs piemēroti laikapstākļi. Izdevumus par sarkanā ozola pārvietošanu segs pilnsabiedrība "BERERIX".

Pēc atbildīgo institūciju saskaņojumu saņemšanas sekos informācija par izmaiņām sabiedriskā transporta plūsmās un ierobežojumiem autotransporta, gājēju kustībā.  

Kā potenciālā iespējamā koka patstāvīgā augšanas vieta tiek izskatīta teritorija starp Ģenerāļa Radziņa krastmalu un Maskavas ielu, posmā no Spīķeriem līdz Pilsētas kanālam. Nākamā gada pirmajā pusē ir plānots uzsākt būvprojekta “Ģenerāļa Radziņa krastmalas, 11.novembra krastmalas un 13.janvāra ielas krustojuma un saistītās infrastruktūras pārbūve” izstrādi.

Projektētājiem projektēšanas uzdevumā tiks iekļauta prasība rast risinājumu koka pārstādīšanai objekta teritorijā, ja tas ir tehniski iespējams un risinājumu saskaņot ar atbildīgām institūcijām. Provizoriski, ja tiek atrisinātas tehniskās lietas un risinājums ir saskaņots atbildīgajās institūcijās, sarkano ozolu ir paredzēts pārstādīt objekta teritorijā līdz 2023.gada beigām,” norāda Rīgas domes Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes direktors Mārtiņš Slimbahs.