foto: Ivars Soikāns/LETA
Līdz šim tikai retos gadījumos ārstu konsīliji lēmuši atlikt personas vakcināciju pret Covid-19
Sabiedrība
2021. gada 25. novembris, 11:50

Līdz šim tikai retos gadījumos ārstu konsīliji lēmuši atlikt personas vakcināciju pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Līdz šim ārstu konsīliji pieņēmuši lēmumu par vakcinācijas pret Covid-19 atlikšanu tikai atsevišķos gadījumos, savukārt pārējos gadījumos cilvēki varēja veikt vakcināciju bez kavēšanās, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ģimenes ārsts, izvērtējot cilvēka veselības stāvokli un blakusslimības, var nosūtīt pacientu pirms vakcinācijas veikšanas pie ārsta speciālista papildu izvērtējumam vai arī uz ārstu konsīliju. Taču, kā atzīmē Veselības ministrijā, līdz šim absolūtajā vairumā gadījumu personām nav bijušas kontrindikācijas vakcinācijas veikšanai.

Ministrijā norāda, ka tie ir salīdzinoši reti gadījumi, kad konsīlijs lēmis par nepieciešamību vakcināciju atlikt.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā no 166 konsīlijiem vienā gadījumā pieņemts lēmums atlikt vakcināciju, savukārt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā - no 90 konsīlijiem septiņos gadījumos pieņemts lēmums atlikt vakcināciju.

Klīnisko universitātes slimnīcu speciālisti uzsver, ka personām, kurām dzīves laikā ir bijušas alerģiskas reakcijas, piemēram, pret kādiem pārtikas produktiem, atsevišķiem medikamentiem, vides alergēniem vai insektu kodumiem, vakcinācija būtu veicama vispārējā kārtībā ar rutīnas novērošanu 15 minūtes pēc vakcinācijas. Šādos gadījumos pirms vakcinācijas nav nepieciešama papildu alergologa konsultācijas un padziļinātas alergēnu testēšanas, jo pacienti pieder zema riska grupai.

Personas, kurām dzīves laikā ir bijušas alerģiskas reakcijas, kas izraisījušas anafilaksi no pārtikas, atsevišķiem medikamentiem vai pēc citas vakcīnas vai medikamentu ievades, pēc speciālistu paustā, pieder vidēja riska grupai. Šādos gadījumos papildu alergologa konsultācija neesot nepieciešama, bet vakcinācija veicama ar piesardzību - paredzot ilgāku novērošanas laiku - 30 līdz 60 minūtes pēc vakcinācijas.

Savukārt personām, kurām bijusi alerģiska reakcija pēc pirmās vakcīnas devas ievades, dzīves laikā bijusi alerģiska reakcija pret citiem injicējamiem medikamentiem vai pret neidentificētiem medikamentiem, pieder augsta riska grupai un pirms vakcinācijas būtu nepieciešama alergologa konsultācija un padziļināta testēšana, norāda slimnīcu speciālisti. Šādā gadījumā vakcinācija esot veicama pēc alergologa slēdziena un rekomendāciju saņemšanas.

Otrdien norisinājās ģimenes ārstu, klīnisko universitātes slimnīcu speciālistu un iesaistīto institūciju speciālistu tikšanās, lai pārrunātu sadarbību iedzīvotāju vakcinācijā pret Covid-19. Tikšanās laikā tika uzsvērts, ka gadījumos, kad ir pamatots iemesls, vakcināciju pret Covid-19 iespējams veikt dienas stacionārā, kur nepieciešamības gadījumā var sniegt vajadzīgo palīdzību.

Kā atzīmē Veselības ministrijā, vakcinācija ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagām Covid-19 slimības formām. Jo īpaši vakcinācija nepieciešama riska grupās - senioriem un iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās