foto: LETA
Kāda ir vakcinācijas aptvere augstskolu studentu vidū?
Latvijas Universitāte.
Sabiedrība
2021. gada 8. novembris, 13:39

Kāda ir vakcinācijas aptvere augstskolu studentu vidū?

Jauns.lv

Lai gan valdība vēl nav lēmusi par augstskolu studiju norisi pēc 15. novembra, visticamāk, klātienē varēs mācīties tikai studenti ar Covid-19 vakcinācijas cikla iziešanas vai pārslimošanas sertifikātiem. Latvijas Radio skaidro, kādi šobrīd ir vakcinēšanās rādītāji trīs Latvijas augstskolās.

Latvijas Universitātē kopumā potēti 92% studentu. Šobrīd nepotētajiem studentiem ļauj mācīties attālināti, bet, ja kursu attālināti pabeigt nav iespējams, tad lūgs apsvērt akadēmiskā gada iespējas. Cik liels būs studentu atbirums potēšanās dēļ, prognozēt esot pāragri. Sarežģītāk attālinātas mācības organizēt ir Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) – potēti ir teju 90%.

RTU administratīvais direktors Juris Iljins pauda: "Šeit mēs varam skatīties – var kaut ko pārplānot vai atlikt, vai ņemt akadēmisko gadu, vai kā savādāk reaģēt. Bet ilgtermiņā šajos apstākļos normālas studijas universitātē, kur ir vairāki studenti, kur ir nepieciešamas interaktīvas darbības vienam ar otru, darbs grupās – tā ir mūsdienās neatņemama augstākās izglītības sastāvdaļa."

Arī RTU vakcinācijas aptvere studentu vidū turpina palielināties, tāpēc nav vēl skaidrs, cik daudziem būs jāpārplāno studijas vai tās jāpamet.

Labāk ar studentu motivēšanu potēties ir veicies Vidzemes Augstskolā – tur vakcinēti jau 94% studentu. Rektors Gatis Krūmiņš Latvijas Radio skaidroja, ka ar studentiem ir jāstrādā mazliet citādāk nekā, piemēram, ar senioriem, kurus motivēt var ar veselības saglabāšanu.

"Mēs apmēram saprotam, ka students ne tik daudz uztraucas par savu veselību, bet viņam daudz svarīgāks ir dzīves veids, kādā veidā viņš dzīvo. Tie bija arī mūsu galvenie vēstījumi. Otra lieta, ko mēs izdarījām – šo visu veicām, lielā mērā iesaistot studējošo valdi, studentu pašpārvaldi. Tātad savējie uzrunāja savējos. Tas bija ļoti svarīgi, ka nenāk rektors."

Pašlaik arī Vidzemes Augstskola nespēj prognozēt, cik studentu varētu aiziet potēšanās dēļ. Taču līdz šim no tā izglītības iestādē esot izvairījušies. Pārejas periodā tiem, kuri bija uzsākuši vakcinācijas procesu, augstskola apmaksāja testus, lai varētu apmeklēt studijas klātienē. Krūmiņš uzskata, ka ar šādu pieeju būtu izdevies panākt arī lielāku vakcinācijas aptveri sabiedrībā kopumā.