foto: Valsts kanceleja.
Dombura raidījumā "Kas notiek Latvijā?" spriež par veselības ministra demisiju. Ļaudis prāto - kur tad pats Pavļuts?
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
Sabiedrība
2021. gada 3. novembris, 23:35

Dombura raidījumā "Kas notiek Latvijā?" spriež par veselības ministra demisiju. Ļaudis prāto - kur tad pats Pavļuts?

Jauns.lv

Gana spraigi un ar lielu skatītāju interesi Latvijas Televīzijā aizritējis pēc 10 gadu pārtraukuma atkal atjaunotais pirmais jaunās sezonas Jāņa Dombura raidījums "Kas notiek Latvijā". Šoreiz tajā tika iztirzāta šobrīd visaktuālākā tēma – Covid-19 izplatība valstī.

Ņemot vērā, ka viena no apspriestajām tēmām bija iepriekš pieprasītā veselības ministra Daniela Pavļuta demisija, ne viens viens sociālajos tīklos sprieda par to, kāpēc pats veselības ministrs nebija ieradies.

Tostarp šādu pārmetumu mikroblogošanas vietnē “Twitter” izteica arī žurnāla “Ir” galvenā redaktore, žurnāliste Nellija Ločmele.

“Nedēļas laikā no Covid-19 ir nomiruši 248 cilvēki! Bet Krišjānis Kariņš un Daniels Pavļuts uzskata, ka var neierasties uz debašu raidījumu sabiedriskajā Latvijas Televīzijā, kur tiek apspriesta šī pandēmijas krīze. Nopietni?”

Uz žurnālistes pārmetumu atbildēja arī pats Pavļuts, norādot, ka viņš neizvairās no medijiem. “Vakar vien LTV tiešajā ēterā biju divreiz - "Rīta Panorāmā" un "Šodienas jautājumā". Esmu piekritis būt pie Dombura nākamnedēļ. Arī citiem politiķiem jādod iespēja runāt. ”

Turpinoties diskusijai abu starpā, Ločmele norādīja, ka "esot starpība parunāt "Rīta Panorāmā" vai atbildēt uz jautājumiem "Kas notiek Latvijā"".

"Doma skaidra. Jūsuprāt, man bija jābūt tieši šajā raidījumā. Ok. Iešu visur, kur varēšu, kā līdz šim. Arī no Domburšoviem neesmu vairījies," paskaidroja Pavļuts.

Demisijas pieprasījumu iesniegušos politiķus Dombura vadītajā diskusijā pārstāvēja Saeimas lēmumprojekta iniciators, pie frakcijām nepiederošais deputāts Māris Mičerevskis. Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) viedokli pauda tās prezidente Ilze Aizsilniece, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas skatījumu uz Covid-19 pandēmijas ierobežošanā pieļautajām kļūdām pauda asociācijas prezidente Līga Kozlovska, savu viedokli par veselības ministra un valdības kopējo atbildību atklāja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis, valdības vadītāja Kariņa pārstāvēto  “Jaunās Vienotības”  Saeimas frakciju diskusijā pārstāvēja deputāte, bijusī veselības ministre Anda Čakša, Pavļuta pārstāvētās apvienības “Attīstībai”/Par viedokli pauda Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce, Jauno konservatīvo partiju pārstāvēja tās valdes priekšsēdētājs, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, savukārt Nacionālās apvienības apsvērumus izklāstīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

“Man pārmet, ka es esmu pieteikusi Pavļuta demisiju. Nē! Kad nāca tā informācija, ka būtu jāprasa valdības demisija, tad nospiedām, ka visas valdības demisiju neprasīsim, prasīsim Pavļuta demisiju. Tas pēdējais punkts bija mobilizācija. Tā problēma ar Veselības ministriju ir tā, ka nekas netiek modelēts. Un tagad ir vēl nākamais, ka farmaceiti vakcinēs. Tā jau aptiekās ir milzīgas rindas,” norādīja Aizsilniece.

Savukārt Kozlovska norādīja, ka Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija nepieprasa ministra demisiju. “Es saprotu, ka Latvijas Ārstu biedrības galvenais pamatojums ir komunikācijas trūkums. Mums ar ministriju katru nedēļu ir bijusi komunikācija,” norādīja Kozlovska, vienlaikus piekrītot, ka ir jārisina algu finansējuma jautājums, bet to nevarot pārmest tikai ministram, atbildība esot valdībai.

Savukārt Mičerevskis pārmeta Pavļutam “sava reitinga celšanu, zvanot pensionāriem.” Mičerevskis norādīja, ka, ja viņš esot “kuģa kapteinis”, tad viņam esot jāuzņemas atbildība.

Tikmēr Čakša norādīja, ka Pavļuts neesot “viņas mīļākais ministrs”, bet viņam esot jāļauj strādāt. “Es neatceros nevienu veselības ministru, kuram nebūtu prasīta demisija. Tas nav postenis, kuru kāds alktu. Tā ir viena lieta. Otra lieta ir tā, ka ministrs nav viens. Viņam nav spēcīga komanda, tas gan. Ne tikai politiskā, bet arī ierēdnieciskā komanda. Trešais – ministram ir skaidri uzdevumi, kas tagad ir jāpanāk. Tā ir gan vakcinācija, gan tas, kas notiks pēc 15. novembra,” norādīja Čakša.

Rīt, 4. novembrī, Saeimas plenārsēdē plānots izskatīt septiņpadsmit opozīcijas un pie frakcijām nepiederošo deputātu iesniegto ierosinājumu par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutam. Pagājušajā nedēļā ministra demisiju pieprasīja Latvijas Ārstu biedrība, kam pievienojās arī citas mediķu organizācijas – Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Māsu asociācija. Pēc plašas neklātienes tikšanās ar dažādu mediķu organizāciju pārstāvjiem Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka ministrs ir apliecinājis spēju sadarboties ar nozari, tamdēļ darbu varēs turpināt.