foto: Zane Bitere/LETA
Andrejs Mamikins par skandalozo atlaišanu no darba: “Kad mani apsaukā par "antivakseri", man ir smieklīgi”
Bijušais eiroparlamentārietis un nule no darba atlaistais Valsts darba inspekcijas runasvīrs Andrejs Mamikins: “Ja es turpinātu dzīvot Beļģijā, es izdarītu poti bez šaubām, bet Latvijā – nē”.
Sabiedrība
2021. gada 21. oktobris, 05:41

Andrejs Mamikins par skandalozo atlaišanu no darba: “Kad mani apsaukā par "antivakseri", man ir smieklīgi”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bijušajam eiroparlamentārietim, līdz nesenam laikam Valsts darba inspekcijas (VDI) stratēģiskās komunikācijas vadītājam Andrejam Mamikinam pagājušās nedēļas beigās uzteica darbu, jo viņš savā privātajā “YouTube” kanālā bija intervējis bijušo Austrumu slimnīcas feldšeri – vakcinācijas pretinieci Marinu Kornatovsku. Tas neesot savienojams ar vakcināciju, ko pašlaik propagandē valsts iestādēs. Jauns.lv uzklausīja pašu grēkāzi: ko viņš domā par vakcināciju un vai pats ir saņēmis poti.

Jauns.lv jau rakstīja, ka saistībā ar vakcināciju pretrunās iekļuva Valsts darba inspekcija. No vienas puses valdības rīkojums paģēr valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem vakcinēties, bet VDI stratēģiskās komunikācijas vadītājs Mamikins savā privātajā “YouTube” kanālā intervēja bijušo Austrumu slimnīcas feldšeri Marinu Kornatovsku, kura nesen izcēlās kā aktīva vakcinācijas pretiniece.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis, kura vadītās ministrijas pakļautībā ir VDI, ar inspekcijas vadību apsprieda Mamikina darbību, un tās vadītājs Renārs Lūsis uzteica darbu Mamikinam. Labklājības ministrs sociālajos tīklos paziņoja, ka šāds solis bijis nepieciešams, jo Mamikina aktivitātes sociālajos tīklos “nav savienojamas ar valsts pārvaldes vērtībām un ētikas pamatprincipiem”.

Jauns.lv uzklausīja pašu Mamikinu, kas viņam sakāms par izveidojušos situāciju.

Viens otru ēd nost vakcinācijas dēļ

“Es necīnos pret vakcīnām, to ir muļķīgi darīt, jo vakcīnas pastāv jau 500 gadu. Es necīnos pret vīrusiem, jo tie pastāv jau 10 000 gadu. Vakcinācija ir absolūti brīvprātīga lieta. Mana pārliecība ir: gribi vakcinēties, tici vakcīnām - ej un vakcinējies! Ārsti neatļauj vakcinēties, neesi saņēmis pilnu informāciju vai vienkārši negribi vakcinēties - nevakcinējies. Viss ir ļoti vienkārši. Man nav nekāda naida pret tiem, kuri vakcinējas, kā arī nav nekāda naida pret tiem, kuri nevakcinējas.

Kas man galīgi nepatīk ir tas, ka cilvēki viens otru “ēd” nost vakcinācijas dēļ. Un valdība, kā arī “nācijas sirdsapziņa” - radošā inteliģence, aktieri, zinātnieki, žurnālisti un tā tālāk - nedara itin neko, lai tas naida grāds kaut drusciņ mazinātos...

“Normāli cilvēki par to nerunā”

Vai es esmu vakcinējies? Bērnībā mani audzināja tā, ka apspriest ar citiem savas medicīniskas manipulācijas, diagnozes, ārsta izziņas ir vienkārši nepieklājīgi. Normāli cilvēki par to nerunā. Bet ja jūs par to pajautājāt...

Kad mani apsaukā par “antivakseri”, man ir smieklīgi. Man ir visas potes potēšanas pasē kopš dzimšanas līdz 2019. gadam, ieskaitot poti pret malāriju, jo man bija komandējums uz Āfriku.

Nē, es neesmu veicis poti pret Covid-19. Kaut vēl pirms gada es biju absolūti neitrāls pret vakcīnām. Tipa: ja vajag - potēsimies.

Domāju, ja es turpinātu dzīvot Beļģijā, es saņemtu poti bez šaubām. Tur valdība īstenoja pavisam citu politiku attiecībā pret vakcīnām! Latvijā es nepotējos divu iemeslu dēļ.

Pirmkārt, vairākiem maniem radiem tika noņemtas citas potes medicīnisko apsvērumu dēļ, tai skaitā manam vidējam dēlam. Un sanāk, ka es tagad potēšos un iešu uz restorānu un kino ar savu QR-kodu, bet mans bērns stāvēs pie ārdurvīm?

Otrs iemesls ir tas, ka valdības meli, ka vakcinācija nekad nebūs obligāta, ka krievu iedzīvotājiem krievu valodā reklamēt vakcināciju nedrīkst, ka cilvēku šķirošana pa vagoniem un tualetēm tikai vakcinētajiem ir ļoti pareizi un smuki, ka aizliegums pārdot apģērbus zīdaiņiem iepriekšējā mājsēdē iznīcinās vīrusu, ka līguma starp Veselības ministriju un “Pfizer” noslepenošana ir pareiza, ka Covid-gultas var pirkt tikai par aptuveni 670 000 eiro gabalā, ka lentītes veikalā divām zonām apturēs vīrusu, un tā tālāk, un tā joprojām, - tas viss manī tikai stiprināja pārliecību, ka Kariņa vakcinācijas politikai ir arvien mazāk sakara ar cīņu pret vīrusu. Būs arī arvien vairāk citu faktoru, kurus mēs uzzināsim, kad kārtējais “lokdauns” beigsies ar kārtējo valsts aizņēmumu finanšu tirgos."

Pie vainas televīzija

Kā izpaudās jūsu un VDI atšķirīgā nostāja “vakcinācijas jautājumā”?

Nekā neizpaudās. Manā pēdējā darba dienā VDI rindās vakcinēto darbinieku skaits sastādīja 69%, ko mēs arī godīgi teicām visiem žurnālistiem. Tātad aptuveni trešdaļa bija nevakcinēti. VDI direktors Renārs Lūsis zināja, ka es neesmu vakcinēts, viņam pret to nebija nekādu iebildumu, vismaz sarunās ar mani. Otrajā mana kontrakta nedēļā VDI man izsniedza datoru darbam attālināti, es piedalījos ZOOM sēdēs, sniedzu žurnālistiem atbildes, un tad, kad televīzijām vajadzēja “bildi”, žurnālisti bez problēmām brauca pie manām mājām un filmēja manus komentārus uz ielas. Vai to pašu ZOOM’ā.

Pat atlaišanas dienā Renārs Lūsis uzsāka mūsu sarunu ar to, ka viņam ļoti patīk, kā es strādāju. Vienīgais iemesls, kāpēc esmu atlaists, un par ko man tika paziņots, ir mana intervija ar feldšeri Marīnu Kornatovsku, kura tika uzfilmēta manā brīvajā laikā, manam privātam “YouTube” kanālam “Mamikins TV”, laikā, kad es vēl nestrādāju VDI.

Kur vilkt ētikas robežu?

Renārs Lūsis visur īpaši atzīmēja, ka nodala Mamikinu-ierēdni un Mamikinu-privātpersonu, un pret pirmo viņam nav nekādu pretenziju. VDI vadība man arī paziņoja, ka, ja nebūtu LTV raidījumā “Panorāma” sižeta par Mamikinu, es nebūtu atlaists.