112
2021. gada 29. septembris, 11:02

Māte apsūdz deviņgadīgā dēla tēvu pedofilijā. Vīrieša aizstāvības dēļ bērns atkārtoti tiekot traumēts

Bez Tabu, TV3

TV3 raidījums "Bez Tabu" ziņo par gadījumu, kur kāds tēvs tiek apsūdzēts pedofilijā pret savu mazgadīgo dēlu. Šobrīd zēnam ir deviņi gadi un prokuratūra esot pārliecināta, ka pret vīrieti savākti pierādījumi, kas apstiprina, ka viņš bērnu seksuāli izmantojis. Tomēr vīrietis vainu noliedz, tāpēc izmeklēšana turpinās, un tuviniekus satrauc fakts, ka bērns atkārtoto pratināšanu laikā tiek traumēts.

Kā noskaidrojis raidījums "Bez Tabu", zēna vecāki šķīrušies pirms vairākiem gadiem. Atvase dzīvo pie mātes, bet abi sākotnēji vienojušies, ka tēvs var tikties ar dēlu.

Šobrīd tēvs ir apsūdzēts pedofilijā. Izmeklēšanā esot pierādīts, ka no 2018. gada līdz 2020. gadam vīrietis tikšanās reizēs apmierinājis dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar dēla ķermeni.

Kā stāsta bērna māte, viņa piepeši novērojusi neizprotamas uzvedības izmaiņas: "Bērns uzvedās savādāk. Bērna uzvedība bija seksualizēta, bet tikai pret pieaugušiem vīriešiem. Bērns ienāk istabā un saka: "Es tevi palietošu! Tā saka tētis." Man vienkārši... zeme paveries."

Pēcāk dēls sācis detaļās stāstīt, kas noticis. Vēlāk savu atzinumu devis psihologs, un bāriņtiesa griezusies policijā. Tikusi ierosināta krimināllieta.

"Fakti, ko bērns stāstīja, bija graujoši," norāda sieviete. "Es domāju, ka tas ir stāsts, kas visu dzīvi mūs pavadīs."

Sīkāk par bērna stāstīto un pierādījumiem, ko ievākuši izmeklētāji, mātei tiesvedības laikā liegts stāstīt, bet pierādījumi pārliecinājuši tiesu - tēvam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Jaunais advokāts vīrietim palīdz izkļūt no apcietinājuma

Kā "Bez Tabu" pastāstīja sieviete, vēlāk zēna tēvam uzradies pārstāvis, kurš palīdzējis vīrietim "izbēgt" no poligrāfa jeb melu detektora ekspertīzes. 

"Iejaukties aizstāvības taktikā un stratēģijā ir vienkārši smieklīgi. Lai gan viņš gribēja šo ekspertīzi, es teicu, ka nevajag to darīt. Šī ekspertīze ir viena no subjektīvākajām ekspertīzēm," raidījumam pastāstīja uzrunātais vīrieša advokāts. 

Ar advokāta palīdzību vīrietis ticis laukā no apcietinājuma, jo iemaksāta, kā norāda cietušā bērna māte, diezgan iespaidīga drošības nauda. "Viņš staigā pa pilsētu, viņš, protams, var satikt mazo dēlu un jebko, jebkā izdarīt," viņa stāsta.

Bērns jau astoto reizi no jauna stāstīs, kas ar viņu noticis

Gadu pēc pirmās nopratināšanas, kad jau zēna rehabilitācija bija devusi ļoti labus rezultātus skolā un sabiedriskajā dzīvē, aizstāvības puse uzstāja uz vēl vienu bērna iztaujāšanu. Tā oktobrī būs jau astotā reize, kad bērns svešām tantēm stāstīs, kas ar viņu ir noticis, stāsta deviņgadīgā zēna māte.

"Es nezinu, kā pateikt puikam, ka tajā oktobra rītā viņu sveša tante vedīs uz Rīgu uz ekspertīzi," viņa saka caur asarām.  

Vīrieša advokāts norāda, ka pirmā pratināšana notikusi tikai starp zēnu un viņa māti, pēc kā viņa klients vērsies Ģenerālprokuratūrā par to, ka attiecībā pret bērnu bijusi piemērota emocionālā vardarbība.

Advokāts norāda, ka ierakstītas pirmreizējās bērna liecības izmeklētājiem iesniegusi māte. Viņš uzskata, ka vēlāk izmeklēšanā klāstīt šausmas par tēvu kā varmāku bijusi mātes versija par notikušo, nevis reāli pieredzētais. Vīrieša aizstāvji uzskata, ka bērns liecinājis, vadoties pēc "viltus atmiņām", tāpēc, vadoties pēc ekspertu ieteikumiem, uzstāj uz bērna atkārtotu iztaujāšanu, jo pirmā reize notikusi bez veikta audioieraksta.

"Diemžēl pēdējā laikā ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē arvien vairāk ir gadījumu, kad divi vecāki, kuri par kaut ko nevar vienoties dažādu iemeslu dēļ, izmanto apsūdzības pedofilijā kā instrumentu, lai atbrīvotos no otra laulātā," raidījumam "Bez Tabu" pastāstīja apsūdzētā vīrieša advokāts.

Prokuratūra par pierādījumiem ir pārliecināta

Latvijas Republikas prokuratūrā raidījumam "Bez Tabu" apliecināja, ka izmeklēšanu uzraugošā prokurore ir pārliecināta par gūtajiem pierādījumiem. Šobrīd procesa virzītājs ir tiesa, kam jālemj par savāktajiem pierādījumiem.

Ja vainu pierādīs, apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums.

"Bez Tabu" uzrunāja arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, kas norādījusi, ka bērna atkārtota iztaujāšana ekspertīzē un iespējamā nopratināšana tiesas sēdē ir pretrunā ar bērna interesēm, uzsverot atkārtotas traumēšanas risku.