foto: AFP/Scanpix
Vērtēs iespēju drošai pakalpojumu saņemšanai izmantot ātro antigēnu testu uz Covid-19
Sabiedrība
2021. gada 20. septembris, 23:09

Vērtēs iespēju drošai pakalpojumu saņemšanai izmantot ātro antigēnu testu uz Covid-19

Jauns.lv / LETA

Valdības koalīcija vienojusies vērtēt iespēju drošai pakalpojumu saņemšanai izmantot ātro antigēnu testu uz Covid-19, pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja Saeimas deputāte Ilze Indriksone (NA).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atzina, ka jautājums par ekonomikas neslēgšanu, atļaujot strādāt visiem, kas to vēlas un var, ir ļoti svarīgs.

"Tāpēc lielu daļu laika veltījām diskusijām par drošu pakalpojumu nodrošināšanu. Esam vienojušies, ka turpmāk jāpēta iespējas izmantot ātros testus, kas būtu daudz efektīvāk, ātrāk. Tas varētu sniegt iespēju gan pakalpojumu saņēmējiem, gan sniedzējiem drošā veidā saņemt pakalpojumu, neapdraudot savu veselību," pārliecināta Indriksone.

Viņa arī uzsvēra, ka ātrie antigēnu testi maksā lētāk.

Deputāte arī informēja, ka sēdē ir rasts risinājums, kā ģimenes ārstus papildus motivēt iesaistīties vakcinācijas aptveres palielināšanā.

Arī Ekonomikas ministrijā (EM) atzina, ka ir jāpadara pieejamāka testēšana, pilnveidojot testēšanas procesu un atzīto testu klāstu, lai paplašinātu pakalpojumu sniegšanas iespēju "dzeltenajā režīmā". Tāpēc EM izskatīšanai Operatīvajā vadības grupā rosināja izvērtēt iespēju ātro antigēna testu padarīt pieejamāku pakalpojumu saņemšanai un sniegšanai, ļaujot tos veikt ne tikai laboratorijās, bet arī īpaši apmācītu personu uzraudzībā, jo pēc būtības antigēna testam būtiska ir pareiza parauga paņemšana. Ministrijā norāda, ka šāds testu veikšanas process tika atzīts vairākās citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā Vācijā, Austrijā, Portugālē.

EM ieskatā, ļaujot pakalpojumu sniedzējam apkalpot klientus arī ar ātrajiem antigēna testiem, tiktu atslogots laboratoriju darbs, identificēti vairāk saslimušo, īpaši slimības sākuma posmā, tai skaitā vakcinēto cilvēku vidū.