Sabiedrība
2021. gada 11. septembris, 21:33

No Afganistānas izkļūt palīdzēja, bet Latvijā nonāk teju "vienā katlā" ar citiem nelegālajiem migrantiem

Jauns.lv

Patlaban palīdzību no Latvijas cer saņemt 23 afgāņu sabiedrotie un viņu ģimenes, kopā tie ir apmēram 90 cilvēki. Naudas pabalsti, valodas kursi un cita palīdzība pienākas tikai pēc statusa saņemšanas, bet pieteikuma izvērtēšanas kārtība ir tieši tāda pati kā jebkuram nelegālajam bēglim. Respektīvi, process var ilgt no trim mēnešiem līdz pusgadam, vēsta TV3 Ziņas.

"Ārlietu ministrijas primārais uzdevums ir sniegt palīdzību un organizēt šo personu nokļūšanu Latvijā. Tas nozīmē gan saziņas uzturēšanu, gan sadarbību ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem, gan arī konkrēta ceļa plānošana, kā viņiem iespējams nonākt Latvijā," stāsta Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris.

Savukārt, ierodoties Latvijā, afgāņu sabiedrotie nonāk Iekšlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) paspārnē, jo viņiem jāpiesakās bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanai. Naudas pabalsti, valodas kursi un cita palīdzība pienākas tikai pēc statusa saņemšanas, bet pieteikuma izvērtēšanas kārtība ir tieši tāda pati kā jebkuram nelegālajam bēglim. Respektīvi, var nākties gaidīt pat pusgadu.

"Runājot par šiem cilvēkiem no Afganistānas, tur jau mums daļa no informācijas, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai, ir, tādēļ šī procedūra laika ziņā varētu būt īsāka," skaidro PMLP Patvēruma lietu nodaļas vadītāja Līga Vijupe.

Iekšlietu ministrijā nesaskata nepieciešamību mainīt regulējumu, nosakot, ka šo cilvēku iesniegumi būtu jāizskata primāri. Tā kā palielinājies nelegālo migrantu skaits no Baltkrievijas, tad tikšot piesaistīti papildspēki no Eiropas Savienības.

"Mēs patlaban strādājam ar Patvēruma atbalsta biroju, lai viņi mums palīdz ar tulkiem un intervētājiem. Mēs apzināmies, ka mūsu kapacitāte, lai ātri nointervētu viņus un izskatītu pieteikumus, ir nepietiekama," teic iekšlietu ministre Marija Golubeva ("Attīstībai/ Par!").

Ja uzņemtajiem NATO sabiedrotajiem Latvijā nav kāds draugs, pie kā uzturēties, tad viņiem pajumti piedāvā "Muceniekos" - turpat, kur citiem nelegālajiem migrantiem. Ja cilvēks nevēlas tur palikt, tad citu palīdzību no valsts nesaņem. Jāteic, ka arī strādāt šie cilvēki nedrīkst ātrāk kā pēc trim mēnešiem. Kamēr nav izskatīts pieteikums, tikmēr palīdzību nedrīkst sniegt arī nevalstiskās organizācijas. Tas nozīmē, ka pat pusgadu šie cilvēki var nesaņemt nekādu palīdzību no Latvijas, lai arī valsts viņus uzņēma kā sabiedrotos.

Tiesa, ņemot vērā šobrīd notiekošo "Muceniekos", rasta iespēja daļu afgāņu sabiedroto izmitināt dienesta viesnīcā Jūrmalā.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.