foto: unsplash.com
ZVA saņemti vēl divi ziņojumi par iespējamu nāvi pēc Covid-19 vakcīnas
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 8. septembris, 14:58

ZVA saņemti vēl divi ziņojumi par iespējamu nāvi pēc Covid-19 vakcīnas

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļā, no 30. augusta līdz 5. septembrim, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi vēl divus ziņojumus par nāvi pēc vakcīnas saņemšanas.

Kā vēsta lsm.lv, viens ziņojums par pacientu vecuma grupā no 70 līdz 80 gadiem saņemts 30. augustā, bet otrs par pacientu vecuma grupā no 50 līdz 60 gadiem saņemts 5. septembrī. Lai varētu izvērtēt abus gadījumus, tiek gaidīti autopsijas rezultāti.

Līdz 5. septembrim vakcinācija veikta 1 532 186 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan ar otro vakcīnas devu.

ZVA informē, ka līdz šī gada 5. septembrim  ir saņemti 2104  ziņojumi par Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām.

Šeit iekļauta informācija par izvērtētiem blakusparādību ziņojumiem, ko iesnieguši ārsti, farmaceiti un pacienti.

ZVA norāda, ka Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu.  

Līdz 5. septembrim ZVA ir saņemti 28 blakusparādību ziņojumi, kuros sniegta informācija par letāliem gadījumiem, kas ir notikuši vairāku dienu (līdz 40 dienām) laikā pēc vakcinācijas. No 28 ziņojumiem 22 gadījumu vērtēšana ir noslēgta. Sešos gadījumos vērtēšana turpinās, jo ir pieprasīti autopsijas rezultāti un cita informācija.

Divi letāli gadījumi ziņoti par cilvēkiem vecuma grupā  20 – 30 gadi, divi  vecuma grupā 40-50 gadi, četri vecuma grupā 50-60 gadi, pieci vecuma grupā 60 – 69 gadi, seši vecuma grupā 70 – 79 gadi , astoņi vecuma grupā 80 – 89 gadi, viens vecuma grupā 90-100 gadi.

Balstoties uz ZVA veikto līdz šim iesniegto datu izvērtējumu, kas iesniegti par minētiem gadījumiem, nevienā no tiem nāves iestāšanos nav iespējams ticami saistīt ar vakcināciju.

Par dažiem no ziņotiem gadījumiem ir paredzams, ka ZVA vēl saņems papildu informāciju, jo tā pieprasīta. Pēc tās saņemšanas ZVA veiks informācijas atkārtotu zinātnisku izvērtēšanu.

Līdz šim izvērtētos septiņos gadījumos trūka būtiskas informācijas par autopsiju, kas vienmēr nepieciešama, ja ziņotājs saista nāves iestāšanos ar vakcināciju. Minētajos gadījumos ZVA informācija par autopsiju nebija pieejama, jo radinieki bija atteikušies no autopsijas veikšanas.

Pārējos gadījumos nāve iestājusies vairāku nopietnu hronisku slimību dēļ, jo zinots par insultu, cerebrālu infarktu, miokarda infarktu, divos gadījumos nāve iestājusies Covid-19 izraisīta abpusēja plaušu karsoņa dēļ (pneimonija).

Letāla gadījuma iespējamo saistību ar vakcīnas vai citu zāļu lietošanu primāri izvērtē medicīnas profesionālis, proti,  ārsts, jo tikai ārsts ir tiesīgs un var profesionāli izvērtēt klīniski medicīniskus  jautājumus, zinot konkrētās personas slimības anamnēzi, gaitu, sūdzības, izmeklējumu rezultātus u.tml.

Tāpat Latvijā nav konstatēts neviens trombozes un trombocitopēnijas sindromam (TTS) raksturīgs gadījums pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām.

Zāļu valsts aģentūra aicina pacientus vērsties pie sava ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām. Gan ārsts vai farmaceits, gan pacients var ziņot par konstatētām zāļu, to vidū arī vakcīnu, izraisītām blakusparādībām Zāļu valsts aģentūrai. Ziņojumu var iesniegt arī elektroniski Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē www.zva.gov.lv  > “Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci”.