foto: Evija Trifanova/LETA
Rēzeknes un Varakļānu novada pašvaldību vēlēšanām vēl tikai rīt varēs reģistrēt politisko spēku sarakstus
Foto no pašvaldību vēlēšanām 5. jūnijā.
Politika
2021. gada 27. jūlijs, 19:37

Rēzeknes un Varakļānu novada pašvaldību vēlēšanām vēl tikai rīt varēs reģistrēt politisko spēku sarakstus

Jauns.lv / LETA

Rēzeknes novada pašvaldības vēlēšanām pieteikti piecu politisko spēku saraksti, Varakļānu novada - trīs saraksti, informēja abu novadu vēlēšanu komisiju priekšsēdētājas.

Kā pastāstīja Rēzeknes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilona Turka, šodien ir iesniegts apvienotais "Jaunās vienotības", "Kustības "Par!"", un Latgales partijas saraksts, kurā uz novada deputāta amatu pretendēs 22 kandidāti. Tādējādi Rēzeknes novada pašvaldības vēlēšanām ir pieteikti jau pieci saraksti un vēl divu sarakstu reģistrācija pieteikta rīt, kad ir pēdējā sarakstu iesniegšanas diena.

Varakļānu vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Ščucka informēja, ka šodien ir iesniegti divi saraksti - Latvijas Zemnieku savienības un partiju apvienības "Latvijas Reģionu apvienība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", savukārt "Latvijas attīstībai" saraksts vēl tiek izskatīts. Viņa prognozēja, ka vēl vismaz vienu sarakstu iesniegs rīt.

Kā vēstīts, Rēzeknes novada pašvaldības Vēlēšanu komisija ir pieņēmusi Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP), Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partijas "Latvijas attīstībai" iesniegtos sarakstus. Pagājušajā ceturtdienā tika pieņemts "Saskaņas" saraksts, kurā ir 21 deputāta amata kandidāts.

Pašvaldību vēlēšanās Tukumā 2021. gada 5. jūnijā balso arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis

gallery icon
14

Jau ziņots, ka līdz 28. jūlijam turpināsies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 11. septembra Varakļānu novada un Rēzeknes novada domes vēlēšanām. Kandidātu saraksti jāiesniedz attiecīgo pašvaldību - Rēzeknes novada vai Varakļānu novada - vēlēšanu komisijā.

Vēlēšanu komisijās ir noteikts laiks atsevišķās darba dienās, kad saraksti iesniedzami, taču iespējams iepriekš atsevišķi vienojoties ar pašvaldības vēlēšanu komisiju par citu saraksta iesniegšanas laiku.

Deputātu kandidātu sarakstus 11. septembra vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā, skaidroja Centrāla vēlēšanu komisija (CVK).

Tiesības piedalīties Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, - attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā ir jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai vismaz pēdējos desmit mēnešus, jābūt attiecīgajā pašvaldībā nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz pēdējos četrus mēnešus vai attiecīgās pašvaldības teritorijā jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam.

Varakļānu novada domē būs jāievēlē 15 deputāti un Rēzeknes novada domes vēlēšanās būs jāievēlē 19 deputāti. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu.

Drošības nauda par kandidātu sarakstu domes vēlēšanām ir 15 eiro par katru attiecīgajā domē ievēlējamo deputātu. Līdz ar to drošības nauda par kandidātu sarakstu Varakļānu novada domes vēlēšanās ir 225 eiro, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās - 285 eiro. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Ja saraksts deputāta vietas domē neiegūst, drošības naudu ieskaita pašvaldību budžetā.

Tāpat kā 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās, arī 11. septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās vēlēšanu zīmēs tiks drukāts kandidātu saraksta numurs, kuru noteiks izlozē.

Kā vēstīts, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, 1. jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā un Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlēšanu likumā, nodalot abus novadus un paredzot, ka vēlēšanas šajos novados tiks rīkotas 11. septembrī.

Šajos vēlēšanu apgabalos no jauna notiks kandidātu sarakstu iesniegšana un citi vēlēšanu norises procesi.