foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: Mākslas akadēmijas rektora un gleznotāja Kristapa Zariņa izstāde "Laiks, telpa, apziņa."
Kultūra
2021. gada 16. jūlijs, 20:55

FOTO: Mākslas akadēmijas rektora un gleznotāja Kristapa Zariņa izstāde "Laiks, telpa, apziņa."

Jauns.lv / LETA

Divās Kuldīgas izstāžu telpās - Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā - apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektora, gleznotāja Kristapa Zariņa izstāde "Laiks, telpa, apziņa.", informē izstādes kurators Raimonds Kalējs.

Vērtējot pēc pēdējo pāris gadu laikā radīto darbu skaita, Zariņu gandrīz var pielīdzināt itāļu baroka mūzikas ražīgākajam komponistam Antonio Vivaldi, kuram bija piešķirti gluži vai neierobežoti resursi radošas iedvesmas mūzu kontos.

Gleznotāja Kristapa Zariņa izstāde "Laiks, telpa, apziņa." Kuldīgā

Divās Kuldīgas izstāžu telpās - Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā - apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektora, ...

gallery icon

Līdzīgi minētajam mūziķim, kurš ar savu hiperaktivitāti spēja līdzās skaņdarbu sacerēšanai strādāt par pedagogu, vadīt orķestri un piedevām vēl būt ordinēts priesteris, arī Zariņš, neskatoties uz laikietilpīgo rektora administratīvo un pedagoga darbu LMA, spēj atlikušās diennakts stundas veltīt gleznošanai, kas rezultējusies formātā apjomīgā izstādē "Laiks, telpa, apziņa.", stāstīja Kalējs.

Viņš piebilda, ka izstādē eksponētie darbi, kas tapuši plašā tēlotājas mākslas materiāltehniskā arsenālā, sniedzoties no krāsainajiem zīmuļiem līdz glezniecībai tradicionālajai akrila krāsai un eksperimentālām autortehnikām, kā arī variējoties izmēros no turpat vai miniatūrām līdz monumentāla izmēra audekliem, sniedz kopumā pamatīgu ieskatu Zariņa radošajā darbībā, filozofiskajās inspirācijās, šī brīža pasaules refleksijās un dzīves uzskatos. 

Katrs no darbiem ir savā veidā unikāls stāsts, kurā ar krāsu, kompozīciju, simboliem un figurāliem tēliem, skatītājam tiek dota iespēja ieskatīties mākslinieka personīgajā pasaulē, lai veidotu apcerīgu dialogu par mūsu vērtībām, sevi, laiku, telpu un apziņu.

Izstāde Kuldīgas Mākslas namā apskatāma no šodienas līdz 26.septembrim, bet Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā - no šodienas līdz 22.augustam.