foto: LETA
Negaisa laikā aicina būt uzmanīgiem elektrolīniju tuvumā
Sabiedrība
2021. gada 14. jūlijs, 19:51

Negaisa laikā aicina būt uzmanīgiem elektrolīniju tuvumā

Jauns.lv / LETA

Negaisa laikā iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem elektrolīniju tuvumā, brīdina AS "Sadales tīkls".

Uzņēmumā atgādina, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši ir jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā, jo negaisa laikā var lūzt koki, pārraujot elektrolīniju vadus, kā arī elektrotīkla elementus var bojāt zibens, radot bīstamas situācijas, kas var apdraudēt dzīvību.

Uzņēmuma praksē novēroti gadījumi, kad ar vienu zibens spērienu bojāti un pat nolauzti vairāki elektrolīniju balsti. Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, vai zemē redzams pārrauts elektrolīnijas vads. Par šādām bīstamām situācijām jāziņo "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uz 112.

Negaisa laikā drošības noteikumi jāievēro arī lietojot personīgās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami - tās ir jāatvieno no elektrotīkla. Neatslēgtas elektroierīces negaisa laikā var tikt bojātas, radot papildu drošības riskus un materiālus zaudējumus.

Pirms negaisa "Sadales tīkls" arī aicināja iedzīvotājus laikus parūpēties par uzlādētiem akumulatoriem mobilajiem telefoniem, datoriem un citām ikdienā izmantojamām viedierīcēm, kā arī sarūpēt kabatas lukturīšus.

Atbilstoši meteoroloģiskajām prognozēm, trešdien pēcpusdienā un naktī, kā arī turpmākajās dienās Latvijas teritoriju vietām var sasniegt pērkona negaisi ar stiprām lietusgāzēm, vēju un krusu. Šādi laikapstākļi var izraisīt bojājumus elektrotīklā, tāpēc arī "Sadales tīkls" pastiprināti seko līdzi meteorologu prognozēm un situācijai tīklā, lai operatīvi novērstu bojājumus un elektroapgādes traucējumus, ja tādi radīsies.

Negaisi ar stipru lietu un vēju Latvijā, īpaši austrumos, plosījās arī otrdien. To ietekmē - gan spēcīgo vēja brāzmu, gan zibens dēļ - tika konstatēti bojājumi elektrotīklā, radot elektroapgādes traucējumus vairākiem tūkstošiem klientu.

Uzņēmumā atzīmēja, ka pašlaik pēcpusdienā situācija elektroapgādē ir stabila.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.