foto: Evija Trifanova/LETA
Kristovskis: „Tiek masveidīgi tiražēts cietumā esošā Lemberga bezgaumīgais personības kults”
Ventspils domes opozīcijas deputāts, bijušais iekšlietu un aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis: „Pilsētas varas morāli ētiskie standarti netiek paaugstināti. Tiek masveidīgi tiražēts cietumā esoša iepriekšējā mēra Lemberga bezgaumīgais personības kults”.
Novadu ziņas
2021. gada 13. jūlijs, 05:32

Kristovskis: „Tiek masveidīgi tiražēts cietumā esošā Lemberga bezgaumīgais personības kults”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ventspils mēra krēslā pēc ilgstošas Aivara Lemberga valdīšanas nu sēdīsies par viņa ēnu jeb labo roku uzskatītais viņa vietnieks Jānis Vītoliņš, arī no partijas „Latvijai un Ventspilij”, pār kuru arī krīt aizdomas par mahinācijām saistībās ar „Ventspils oligarha” štellēm. Vai tas nozīmē, ka ostas pilsētā joprojām valdīs Lemberga stingrā roka no cietuma, Jauns.lv jautāja pilsētas domes opozīcijas deputātam Ģirtam Valdim Kristovskim.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 1. jūlijā par pilsētas mēru neizdevās ievēlēt Lembergu – pietrūka tieši viena balss: ja Lembergs varētu balsot no cietuma, viņš atkal kārtējo reizi kļūtu par Ventspils “vizītkarti”. Nu viņa vietā sēdīsies līdzšinējais vicemērs Vītoliņš, kurš līdz šim oficiāli vadīja pilsētas saimniecību, jo ar tiesas lēmumu Lembergs bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Notikušā mēra pārvēlēšana it nebūt nenozīmē, ka Ventspils nu atbrīvojusies no Lemberga, jo daudzi viņa līdzšinējo vietnieku uzskata par Lemberga “labo roku” jeb “pakalpiņu” jau kopš kļūšanas par Ventspils vicemēru 1996. gadā.

Vītoliņam atbalstu izteica septiņi no ievēlētajiem 13 deputātiem (visi „Latvijai un Ventspilij” deputāti, kā arī Nacionālās apvienības pārstāvis Kārlis Vočtavs, bet „Latvijas attīstībai”, Jaunās Konservatīvās partijas un „Jaunās Vienotības”/Reģionu apvienības domnieki balsošanās atturējās). Jauns.lv pēc šī balsojuma uz sarunu aicināja Kristovski.

- Lemberga ilggadīgā „ēna” Vītoliņš nu ievēlēts par pilsētas mēru. Ko tas nozīmē un kāda līdz ar varētu būt situācija pilsētā, vai kaut kas mainīsies? Vai neiznāks tā, ka Lembergs turpinās vadīt pilsētu no cietuma? 

- Tā kā jaunievēlētais Ventspils mērs Vītoliņš daudzu gadu desmitu garumā ir bijis Lemberga ilggadīgā „ēna” tiešā un pārnestā nozīmē, tad Lemberga arests un pēdējās pašvaldības vēlēšanās iegūtie septiņi mandāti, kā arī piepulcētais nacionālās politikas jaunpienācēja - deputāta Vočtava atbalsts, nerada Vītoliņam nekādu nepieciešamību mainīt pārvaldes antidemokrātisko, autoritāro stilu un nelāgos tikumus.

Vītoliņam Lemberga ētika un morāle, kas noveda pie likumsakarīga Ventspils iepriekšējā mēra notiesāšanas pirmās instances tiesā par smagiem ietekmes un finanšu noziegumiem un apcietinājuma, ir bijusi un joprojām ir ļoti pieņemama kā pirms, tā arī pēc Lemberga apcietinājuma. Tā kā Lemberga izpratni par pilsētas pārvaldes prettiesiskiem paņēmieniem nevar apcietināt, bet Vītoliņš to var atzīt par labu esam, tad tiešām var teikt, ka Lembergs turpinās vadīt pilsētu no cietuma kā tieši, tā arī netieši.

- Kā vērtējat situāciju pilsētā pēc Vītoliņa ievēlēšanas par mēru? 

-  Domes un pašvaldības darba stils Vītoliņa vadībā nav mainījies un netiek mainīts. To ir apliecinājušas pirmās tikko ievēlēto deputātu sarunas ar Vītoliņu un viņa vietnieku Gunti Blumbergu par pārvaldības aspektiem, tostarp par to pārvaldes institūciju izveidi, kurās tiek iekļauti deputāti. Prevalē tikai Vītoliņa un vairākuma intereses un izpratne par pilsētas pārvaldību, neskatoties uz to, ka tās prettiesisko dabu apliecina pēdējā mēneša Administratīvās tiesas spriedumi, kas pasaka, ka Ventspils pilsētas domē mazākuma deputātu darbība tiek ļaunprātīgi ierobežota, domes vadība un vairākuma deputāti nerespektē mazākuma deputātu vienlīdzību, ignorē to tiesības, piemēram, būt vienlīdzīgiem ar vairākuma deputātiem pārstāvētiem domes veidotajās pārvaldes  institūcijās, liedz domes rīcībā esošo informāciju, kā arī piekļuvi domes apmaksātajiem un oficiālajiem masu saziņas līdzekļiem.

foto: Ieva Leiniša/LETA
Bijušais Ventspils mēra vietnieks Jānis Vītoliņš nu oficiāli kļuvis par ostas pilsētas mēru. Tiek uzskatīts, ka neko dižu tas nemainīs, jo nu Lembergam būs visas iespējas vadīt pilsētu no cietuma.

- Iespējams, retorisks – kā izskatās, kas nu tagad pilsētā būs?

- Agrākās augstprātīgās attieksmes pret citādi domājošiem un mazākuma deputātiem uzturēšana arī pēc Lemberga fiziskas atrašanās apcietinājumā, nepārprotami uzrāda Vītoliņa paša, kur nu vēl Lemberga ēnas puses, jo apliecina Vītoliņa un vairākuma deputātu nelabvēlību pret viedas un labas pārvaldības prasībām. Tādejādi, citādi domājošos turpinās apspiest. Atbalstīs  un cildinās tikai viņiem pietuvinātās un iztapīgās personas un ventspilniekus. Tātad pilsētā viss paliek pa vecam pat ja Lembergs ir apcietinājumā. Pilsētas varas morāli ētiskie standarti netiek paaugstināti. Tiek masveidīgi tiražēts cietumā esoša iepriekšējā mēra Lemberga bezgaumīgais personības kults. Tomēr ir cerība, ka tiesu sistēmas gala spriedumi ļaus ventspilniekiem izrauties no šīs apmātības.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Lemberga pretiniekiem ir ko pārmest Vītoliņam, jo viņš sirdīgi aizstāvējis sava priekšnieka visvarenību. Piemēram, šī gada februārī viņš paziņoja: “Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam ir ne vien tiesības, bet arī pienākums veikt likumā “Par pašvaldībām” noteiktos domes priekšsēdētāja pienākumus. Ventspils pilsētas dome vērsīsies pie attiecīgajām institūcijām, lai saprastu, kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs praktiski varētu iekļauties domes darbā”. Vītoliņš lielākā vai mazākā mērā ir bijis un ir saistīts praktiski ar visiem pilsētas uzņēmumiem un cilvēkiem, kas bija Lemberga pakļautībā.

Pie tam Ģenerālprokuratūra jau pirms desmit gadiem kriminālprocesa ietvaros iztaujāja lieciniekus par Vītoliņa kā Ventspils pašvaldības un Ventspils brīvostas amatpersonas ārzonu firmās paslēptām interesēm vairākos Ventspils uzņēmumos. Ir aizdomas, ka viņš kā Ventspils brīvostas valdes loceklis ārzonas firmās slēpis naudu. Tāpat mēļo, ka Vītoliņam caur sazarotu ārzonu firmu tīklu, iespējams, pieder ietekme vairākos Ventspils uzņēmumos.