Kuldīgā norit trešais Dizaina filmu festivāls - vienīgais šāda veida pasākums Ziemeļeiropā
Kuldīgā šajā nedēļas nogalē jau trešo reizi notiks Dizaina filmu festivāls, kurā demonstrēs pasaulē šobrīd aktuālās dizainam veltītās filmas. Notiks arī citi dizaina tematikai veltīti pasākumi – vēsturisks atskats uz izkārtnēm muzejā, radošās darbnīcas, vakariņas Ventas krastā un citi.
Novadu ziņas
2015. gada 30. jūlijs, 13:20

Kuldīgā norit trešais Dizaina filmu festivāls - vienīgais šāda veida pasākums Ziemeļeiropā

Jauns.lv

Kuldīgā šajā nedēļas nogalē – no piektdienas, 31. jūlija, līdz svētdienai, 2. augustam – notiek jau trešais Dizaina filmu festivāls, kuram analoga nav nevienā citā Baltijas vai Ziemeļeiropas valstī. Festivālā būs ne tikai kinoseansi, bet arī citi ar dizaina tematiku saistīti notikumi.

Festivāla programmā būs iekļautas pasaulē atzītas jaunākās modei, gleznošanai, fotogrāfijai un dizainam veltītas dokumentālās filmas, informē pasākuma rīkotāji.

Dizaina filmu festivāls, kura idejas autori un kuratori ir Singapūras dizaina studija „Anonymous”, radies 2010. gadā un pievēršas ne tikai dizaina, bet arī citu mākslas jomu, pilsētvides un sociāliem jautājumiem. Pasākuma programmu papildinās tematiskas konferences, radošās darbnīcas un atvērto durvju dienas arhitektūras un dizaina studijās. Festivāls Singapūrā norisinās katru gadu un paralēli ceļojis arī uz vairākām citām pasaules pilsētām. Jau trešo gadu pēc kārtas tas notiek arī Kuldīgā.

Šis ir pirmais gads, kad Latvijas Dizaina filmu festivāla grafiskā identitāte tiek izstrādāta sadarbībā ar vietējiem māksliniekiem. Ja iepriekšējos gados tika izmantots dizaina studijas „Anonymous” grafiskais dizains, tad šogad par to parūpējās Latvijas modes zīmola „BlankBlank” veidotāji Mārtiņš un Linda Blanki. Festivāla grafiskā identitāte ir veidota, izmantojot „BlankBlank” jaunākās pavasara – vasaras kolekcijas „Virszemes straumes” estētiku, kas sakņota Islandes nepieradinātās dabas neparastajās krāsās, gaismās un zemes formās. Rakstos atrodamas vulkānisku iežu struktūras, karsto avotu dūmakas, meži, kalnu strauti un okeāns.

Festivāla filmas tiks demonstrētas Kuldīgas Kultūras centra kinozālē, bet brīvdabas seansi norisināsies Pils parka kinoteātrī „Goldingen Knight Cinema”.

Festivālu piektdien, 31.jūlijā, pulksten 18.00 atklās ar Kuldīgas novada muzeja rīkotu sarunu ciklu „Kā tur īsti bija..?”. Pieaicināto speciālistu un klātesošo sarunas dalībnieku diskusijās tiks apskatīta veikalu nosaukumu un zīmju gleznošana uz mājām, kā šī profesija dažādos laika posmos līdz pat mūsdienām ir iekļāvusies gan Kuldīgas, gan citu Latvijas pilsētu apbūvē. Pēc diskusijām Pils parkā norisināsies Dizaina filmu festivāla atklāšanas brīvdabas seanss (pulksten 23.00) ar filmu „Izkārtņu gleznotāji”, kas apskata tradicionālo veikala fasāžu, sienu, reklāmkarogu, ziņojumu dēļu uz ielu zīmju apgleznotāju aroda pārmaiņas un atdzimšanu pēdējo gadu laikā ASV.

Sestdien, 1.augustā, no pulksten 12.00 visas dienas garumā darbosies radošā telts bērniem un pieaugušajiem, kā arī tiks demonstrētas festivāla filmas.

Trešajā festivāla dienā, 2. augustā, pulksten 16.00 festivāla apmeklētāji un Kuldīgas iedzīvotāji varēs piedalīties kopīgās vakariņās, paņemot līdzi kādu gardumu no dārza galda bagātīgai klāšanai Kuldīgas Mākslinieku rezidences terasē Ventas krastā.

Dizaina filmu festivālu rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar kinoteātri „Kino Bize”, „Goldingen Knight Cinema”, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu un Singapūras dizaina studiju „Anonymus”.

ASV dokumentālā filma „Izkārtņu gleznotāji” (2014. gads) Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto