foto: Pexels.com
Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nokārtojusi tikai trešā daļa
Sabiedrība
2021. gada 9. jūlijs, 18:20

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nokārtojusi tikai trešā daļa

Jauns.lv / LETA

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nokārtojuši 33% studējošo, informē Tieslietu ministrijā (TM).

Eksāmenu sagatavoja jomas profesionāļi - augstskolu un nozari pārstāvošās profesionālās organizācijas pārstāvji, nosakot eksāmena jautājumus un uzdevumus, tāpat pirms eksāmena sniedzot studentiem tiesību jomu anotācijas.

TM informēja, ka eksāmena rezultāti liecina, ka studējošiem piemīt teicamas vai izcilas zināšanas noteiktās tiesību jomās un sadalījumā pa atsevišķiem jautājumiem daudzas atbildes ir novērtētas ar deviņi vai desmit.

32% no studējošajiem nav nokārtojuši eksāmenu tikai vienā vai divās no tiesību jomām. Tas nozīmē, nākamajā semestrī šie studenti varēs pārkārtot tikai tās jomas, kas nav nokārtotas šajā eksāmenā.

Pilnībā viss eksāmens būs jāpārkārto 35% studentu.

Salīdzinājumam Vācijā, kur ir senas valsts vienotā jurista eksāmena organizēšanas tradīcijas, no tiem studējošajiem, kuri nokļūst līdz eksāmena kārtošanai, to joprojām nenokārto līdz 30% studējošo, bet atsevišķās zemēs - līdz 40% studējošo.

Vērtējot kvalifikācijas eksāmena rezultātus, Ģenerālprokuratūras pārstāvis, arī Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas loceklis Alēns Mickevičs atzinis, ka ir svarīgi sekmēt juridiskās izglītības kvalitātes līmeni.

Kvalifikācijas eksāmens organizēts vairākās daļās un pārbaudītas studējošo zināšanas un prasmes dažādās jomās - Krimināltiesībās un kriminālprocesa tiesībās, civiltiesībās, civilprocesa tiesībās un komerctiesībās, konstitucionālajās tiesībās, administratīvajās tiesības un administratīvā procesa tiesībās, starptautiskās un Eiropas Savienības tiesībās, tiesību teorijā, tiesību filozofijā un Latvijas tiesību vēsturē. Eksāmena mērķis ir studējošajam, absolvējot augstskolu, iegūt pietiekoši augstu zināšanu un kompetences līmeni, lai veiksmīgi iekļautos juristu profesionālajās aprindās.

Nākamais valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens notiks 2022.gada ziemas sesijā.