Sabiedrība
2021. gada 17. jūnijs, 21:32

Pārdošanā internetā parādās Izglītības un zinātnes ministrijas dators; tirgotājs aizbildinās, ka pircis to lombardā

Bez Tabu, TV3

TV3 raidījums "Bez Tabu" saņēmis ziņu, ka internetā tiek pārdots viens no izglītības iestādei piešķirtajiem jaunajiem datoriem, kas vēlāk tika uz laiku iedoti skolēniem. Datora tirgotājs gan telefonsarunā norāda, ka tas neesot par valsts valsts budžeta līdzekļiem iegādātais dators.

Tikmēr uz pašas ierīces redzama uzlīme ar trīs burtiem - IZM. Kas tie par burtiem, datora tirgotājs teicās nezinām. 
Izglītības un zinātnes ministrijā informē, ka veikta pārbaude un tik tiešām tā ir taisnība - internetā ievietotajā sludinājumā tiek tirgots skolas dators.

Noskaidrots arī, ka konkrētais mācību palīglīdzeklis izsniegts Rīgas pašvaldībai. Tikmēr datora tirgotājs sarunā ar žurnālistu norāda, ka ierīce nopirkta lombardā Siguldā par pamatcenu 220 eiro un lombarda uzcenojumu – 160 eiro.

Dators tomēr neesot paticis, tāpēc nolemts to pārdot. Tirgotājs arī atsūta pirkuma čeku, kas gan ir aizlocīts, tādējādi nav iespējams pārbaudīt tirgotāja stāstīto. Savukārt sludinājums tagad jau ir izdzēsts, bet dators ar visu čeku it kā esot atgriezts lombardā.

"2020. gada beigās IZM Latvijas pašvaldību dibinātajām vispārējās izglītības un speciālās izglītības iestādēm iegādājās vairāk nekā 6000 datoru – skolu tehnoloģiskā nodrošinājuma uzlabošanai un Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmes uz izglītības nozari mazināšanai, informē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Sarmīte Baltmane. 

"No IZM saņemto portatīvo datoru piegādi Rīgas pilsētas pašvaldības skolām nodrošināja Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrs, pirms tam veicot nepieciešamo lietojumprogrammu uzstādīšanu, tādējādi datorus sagatavojot darbam pašvaldības datortīklā. Saņemtie IZM portatīvie datori ir uzņemti katras skolas grāmatvedības uzskaitē," skaidro Baltmane. 

"Lai nodrošinātu datortehniku vai citu ierīci izglītojamiem attālināto mācību laikā, izglītojamo likumiskie pārstāvji vērsās skolā ar lūgumu piešķirt datortehniku vai citu ierīci mācībām mājās. Skolas kompetencē bija izvērtēt, kāda tehnikas vienība katram no bērniem mācību procesā ir nepieciešama un tās tālāk izsniedza skolēna likumiskajam pārstāvim, savstarpēji parakstot aktu par pamatlīdzekļu (tai skaitā inventāra) nodošanu lietošanā.

Parakstoties saņēmējs apliecināja, ka ir iepazinies ar aktu, apņemas ievērot ierīces lietošanas noteikumus, tā ir darba kārtībā un to nodot atpakaļ skolai ne vēlāk kā 2 (divu) darba dienu laikā no skolas atbildīgās personas paziņojuma saņemšanas dienas. Par notikušo skola ir vērsusies policijā." 

Kopumā pērn valstī iepirkti vairāk nekā 6000 datoru, katrs – teju 700 eiro vērtībā. Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.