foto: Pixabay
Turpinās Covid-19 inficēšanās gadījumu samazināšanās
Sabiedrība
2021. gada 14. jūnijs, 19:27

Turpinās Covid-19 inficēšanās gadījumu samazināšanās

Jauns.lv

Pēdējo sešu nedēļu laikā Latvijā vērojams Covid-19 gadījumu skaita samazinājums par 73%, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Aizvadītajā nedēļā vidēji vienā dienā tika atklāti 174 jauni inficētie (nedēļu iepriekš - 254).

Pēdējo septiņu dienu laikā tika stacionēti vidēji 28 pacienti dienā (nedēļu iepriekš 29), tādējādi ikdienā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas vidēji 331 (iepriekš 412) pacienti.

Visās vecuma grupās turpinās saslimstības samazinājums, visos reģionos vienmērīgi samazinās jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R) šobrīd ir 0,78 (nedēļu iepriekš 0,85), kas liecina par infekcijas slimības izplatības samazināšanos.

Eiropas valstu vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 83 (iepriekš 111), Latvijā tas ir gandrīz divas ar pusi reizes augstāks. Kopumā Eiropā situācija uzlabojas – 17 valstīs situācija ir stabila vai vērojams saslimstības samazinājums.

SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19, kā arī atgādina, ka joprojām jāievēro profilakses pasākumi:

  • īpaši rūpīgi jāievēro roku higiēnu;
  • pareizi jālieto sejas masku (nosedzot degunu un zodu);
  • jāvēdina telpas vairākas reizes dienā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur uzturās vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības ietādēs, kur darba un mācību process notiek klātienē;
  • iespēju robežās jāstrādā attālināti;
  • jāizvairās doties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).