foto: Valsts kanceleja.
Pavļuts: par vakcinācijas viltošanu jāziņo KNAB vai vietnē "trauksmescelejs.lv"
Sabiedrība
2021. gada 2. jūnijs, 23:30

Pavļuts: par vakcinācijas viltošanu jāziņo KNAB vai vietnē "trauksmescelejs.lv"

Jauns.lv / LETA

Vakcinācijas pret Covid-19 fakta viltošanas jautājumā, ja gadījumā kāds censtos vienoties ar ārstniecības personu par viltus vakcinācijas ievadīšanu datos, būtu jāpaļaujas uz mediķu profesionalitāti un godprātību, atbildot uz mediju jautājumu, preses konferencē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Atbildot uz jautājumu par to, kā plānots rīkoties gadījumā, ja kāds vēlēsies iegūt viltotu sertifikātu, ar ārstniecības personu vienojoties par viltus vakcinācijas fakta ievadīšanu, ministrs uzsvēra, ka šāda rīcība nav iespējama bez ārstniecības personas iesaistes, līdz ar to viņam būtu grūti iztēloties, kāpēc kāds mediķis tā rīkotos.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka noteikti reaģēs, saņemot informāciju par šādiem gadījumiem, un vienlaikus aicināja arī iedzīvotājus neklusēt un, atklājot šādas situācijas, ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai vietnē "trauksmescelejs.lv".

Šādu rīcību politiķis arī nodēvēja par "nejēdzību no tā viedokļa, ka persona netiek aizsargāta pret Covid-19".

Cita starp, runājot par plāniem attiecībā pret vakcinēto personu iespējām apmeklēt pasākumus ar saviem bērniem, ministrs atgādināja, ka šeit vēl ir jāvienojas par konkrētu pieeju, kā piemērus minot testu veikšanu vai konkrētu ierobežojumu uzlikšanu pasākumiem, kuros piedalās nevakcinēti bērni.

Jau ziņots, ka šā gada 1.jūnijā Latvijā tika sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

Latvijā ieviestie sertifikāti ir droši un pārbaudāmi, norāda Veselības ministrijā

Latvijas izsniegtos digitālos Covid-19 sertifikātus atpazīs arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Turklāt no 15.jūnija tiks sākta integrācija ar ES digitālā Covid-19 sertifikāta vārteju.