foto: AFP/Scanpix
"Man vārās smadzenes!" Ģimenes ārsti sadusmo jautājumi, vai nevar "pa draugam" uztaisīt fiktīvu vakcinācijas sertifikātu
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 26. maijs, 23:49

"Man vārās smadzenes!" Ģimenes ārsti sadusmo jautājumi, vai nevar "pa draugam" uztaisīt fiktīvu vakcinācijas sertifikātu

Jauns.lv

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" diskusiju raisījis ģimenes ārstes Gundegas Skruzes - Janavas ieraksts, kurā viņa atklāj, ka diemžēl ir pacienti, kuri interesējas, vai ir iespējams iegūt fiktīvu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu.

"Darbiņā sāk ienākties jautājumi, vai nevar "pa draugam" uztaisīt fiktīvu Covid-19 vakcinācijas faktu un sertifikātu. Tas ir noziegums, protams. Bet, ja ir pieprasījums, tad gan jau kaut kur ir arī piedāvājums. Man vārās smadzenes," raksta ārste. 

Ieraksts izpelnījies diskusiju, kurā ļaudis atklāj, ka par šādiem gadījumiem tiešām esot dzirdēts. Uz kādu konkrētu tvītu, kur norādīts, ka zina par šādu viltošanu, Skruze - Janava norāda, ka par to ir jāziņo Valsts policijai. Tiesa, šobrīd ieraksts jau dzēsts. 

Arī citas mediķes piedalās diskusijā, atklājot, ka arī viņām pacienti uzdodot šādus jautājumus. 

Skruze arī vienā no tvītiem norāda, ka, viņasprāt, šādiem ārstiem vajadzētu aizliegt turpmāk strādāt medicīnas nozarē. 

Kāds no "Twitter" lietotājiem situāciju salīdzina ar slimības lapām, par kurām, kā zināms arī publiski, vairāki ārsti sodīti.

Atskats pagātnē: kā sodīti par slimības lapu viltošanu

Pērn Veselības inspekcija (VI) saistībā ar Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa darba nespēju, viņam atrodoties ASV, sodīja viņa ģimenes ārsti, piespriežot 140 eiro naudas sodu.  VI viņai piemēroja sodu par to, ka viņa, neredzot Helmani, atvēra un noslēdza viņam slimības lapu. Ārste atzina, ka nav zinājusi attiecīgos Ministru kabineta noteikumus.

Tikmēr 2017. gadā Veselības inspekcija par atkārtotu nepamatotu darba nespējas lapu izrakstīšanu kādai ģimenes ārstei piemēroja 700 eiro naudas sodu.

Savukārt 2015. gadā pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimenta, kurā atklājās, ka četras no piecām ārstēm piekrita izrakstīt nepamatotu slimības lapu, Veselības ministrija (VM) viņām par darbnespējas lapu viltošanu piemēroja naudas sodus un liedza iespēju sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija lūdza izmeklēt notikušo arī Valsts policijai.