Sabiedrība
2021. gada 7. maijs, 19:20

Terašu sezona atklāta: kā piektdienas vakarā izskatās pie Vecrīgas krogiem un restorāniem. FOTOREPORTĀŽA

Jauns.lv

Situācija, kad darbu pilsētu ielās uzsākušas terases, ir pietiekami interesanta – lēmums kā tāds izsaucis pretrunīgus vērtējumus gan sabiedrībā, gan valsts varas iestāžu gaiteņos. Turklāt dienā, kad restorāni un krogi ārpus telpām ir sākuši uzņemt viesus, kārtējo reizi virs tūkstoša uzkāpis dienā reģistrēto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits, bet valdībā grasās drīz domāt par steidzamu stingrāku ierobežojumu ieviešanu nepieciešamības gadījumā.

Pirmā diena ar terasēm Rīgā līdz vakaram ir aizvadīta salīdzinoši mierīgi, novēroja Jauns.lv.

Bija redzams, ka lokāli, kuri arī pirms Covid-19 pandēmijas gados baudīja lielāku popularitāti, arī šodien izpelnās to lielāko klientu plūsmu.

Pilnākas terases bija novērojamas Jēkaba kazarmu tuvumā un Kaļķu-Šķūņu ielu krustojumā, kas izsenis izcēlies ar īpaši blīvu tūristu un vietējo satiksmi pavasara, vasaras mēnešos.

Tas viss – ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, protams.

Vecrīgas krogi terasēs uzņem klientus

Situācija, kurā darbu pilsētu ielās uzsākušas terases ir pietiekami interesanta – lēmums kā tāds izsaucis pretrunīgus vērtējumus gan sabiedrībā, gan ...

gallery icon
25

Vienlaikus tukšas piektdien, vismaz ap pulksten 17.00, bija redzamas Rīgas vecpilsētas glauno restorānu terases.

Jāņem gan vērā, ka šādās vietās cilvēki, domājams, sāks ierasties tuvāk pulksten 20.00, ar nolūku baudīt vakariņas.

Jāpiebilst arī, ka restorānu terasēs – vismaz tajās, kuru būvēšana jau bija pabeigta – bija manāms arī pa kādam galdiņam ar paziņojumu “Rezervēts”.

Apkārt arī aktīvi rosījās smaidīgi viesmīļi, neradot šaubas, ka restorāni ir gatavi uzņemt un pabarot savus viesus.

Lai arī pirmajā “terašu sezonas” dienā cilvēki rindās pie galdiņiem Vecrīgā nestāvēja, kā tas bija gadījumā ar tirdzniecības vietu atvēršanos darbam, jādomā, ka savu lomu nospēlēja arī šīs piektdienas mainīgie laikapstākļi – te lietus, te saule.

Rīgā ēstuvju un krogu terases gatavas uzsākt darbību

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien pauda atbalstu ierosinājumam, ka sabiedriskā ēdināšana āra terasēs varētu atsākt darbu ...

gallery icon
33

Meteorologi gan sola, ka jau nākamnedēļ Latvijā paliks daudz siltāks, kas droši vien nozīmēs arī ievērojamu viesu pieplūdumu pilsētas ielās un līdz ar to arī krogu terasēs.

Covid-19 tomēr neatkāpjas

Tikmēr priekus par pavasara atnākšanu un pilsētu lokālu iedzīvināšanos aizēno situācija ar Covid-19.

Slimība, spriežot pēc visa, neatkāpjas arī pienākušā pavasara, gaidāmo silto dienu un apmeklēšanai atvērto terašu priekšā.

Šodien Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņo, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 1036 jauni Covid-19 gadījumi.

Saņemti arī ziņojumi par 19 mirušajiem. Viens cilvēks 40-49 gadu vecumā, divi 50-59 gadu vecumā, trīs 60-69 gadu vecumā, četri 70-79 gadu vecumā, astoņi 80-89 gadu vecumā, viens 90-99 gadu vecumā.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem vakar bija 5,6%.

Būtiski, ka 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju šobrīd ir 435,1.

Kopumā ceturtdien tika veikti 18 511 Covid-19 izmeklējumi.

Reaģējot uz notiekošo, Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mudinājis steidzami sagatavot apspriešanai valdībā stingrāku ierobežojošo pasākumu kopumu, ja saslimstības ar Covid-19 kāpums Latvijā turpināsies.

Politiķis atzīmēja, ka saslimstības ar Covid-19 pieaugums Latvijā turpinās, un šobrīd pieauguma tendence esot nepārprotama.

Līdz ar to ministrs ir pārliecināts, ka tālāka epidemioloģiskās drošības noteikumu un pasākumu atvieglošana šobrīd nav iespējama.

“Mēs nedrīkstam pieļaut Igaunijas notikumu atkārtošanos Latvijā,” uzsver Pavļuts.

Šāda notikumu attīstība un sekojošie lēmumi pavisam droši varētu nozīmēt arī to, ka restorānu terases un citas pēdējo mēnešu laikā izdarītās atkāpes no ierobežojumiem, tiks atceltas.