Sabiedrība
2021. gada 4. maijs, 07:20

Izglābt trīs cilvēku dzīvības 15 minūtēs

Jauns.lv

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina iedzīvotājus pēc Latvijas svētkiem ziedot asinis un tādējādi uzdāvināt citiem cilvēkiem iespēju dzīvot. Centrā norāda, ka ziedojot asinis, 15 minūšu laikā iespējams izglābt dzīvību trīs cilvēkiem.

Asinsdonoru centra vadītāja Egita Pole portālam Jauns.lv uzsvēra, ka pēc valsts svētkiem cilvēki ir aicināti ziedot visu asinsgrupu asinis, īpaši O rēzus pozitīvo un negatīvo asinsgrupu.

Pēc svētkiem asinis ir īpaši vajadzīgas, jo garo brīvdienu laikā asins krājumi parasti būtiski samazinās.

Turklāt pēdējā laikā pieprasījums pēc asinīm ir pieaudzis, jo daļā ārstniecības iestāžu ir atsākušās neatliekamas plānveida operācijas un pieaudzis sarežģītu pacientu skaits.

foto: VADC

Tikai 15 minūtes

Pole norādīja, ka asins nodošanas procedūra ilgst tikai 15 minūtes, bet tādā veidā ikviens var izglābt dzīvību 3 cilvēkiem, jo katra donora asinis tiek sadalītas 3 komponentos.

Nododot asinis, ir iespēja palīdzēt nelaimē nonākušajiem, kam nepieciešamas asinis. Viena asins deva var izglābt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, pacientu ar apdegumiem un palīdzēt vēža slimniekam.

foto: VADC

Asinis ir nepieciešamas operācijas laikā, pacientiem ar akūtām asiņošanām, kā arī onkoloģisko, hematoloģisko u.c. pacientu ārstēšanā.

Covid-19 un asins nodošana

Asinsdonoru centrā atgādināja, ka personām pēc atgriešanās no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstības līmeni, ir aizliegts ziedot asinis vismaz 10 dienas.

Savukārt personas, kas pārslimojošas Covid-19,  drīkst nodot asinis 14 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās. Pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas jāpaiet 7 dienām, lai varētu nodot asinis.

foto: VADC

Asinis var ziedot, ja donors jūtas labi un ir pārliecināts par savu veselības stāvokli, pēdējo 14 dienu laikā nav bijis saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19 un atbilst visiem pārējiem kritērijiem.

Glābts tūkstošiem dzīvību

Ar donoru palīdzību ik gadu Latvijas slimnīcās tiek glābtas vairāk nekā 100 tūkstoš cilvēku dzīvības. Ik gadu asinis tiek ziedotas vairāk nekā 50 tūkstošus reižu. Kopā katru gadu  ir vairāk nekā 20 tūkstoši donoru.

foto: VADC