foto: Pixabay.com
Maijā tiks pārcelta viena brīvdiena - varēs atpūsties četras secīgas dienas
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 16. aprīlis, 06:02

Maijā tiks pārcelta viena brīvdiena - varēs atpūsties četras secīgas dienas

Jauns.lv

Pirmdiena, 3. maijs, tiks pārcelta uz sestdienu, 8. maiju. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

To paredz Ministru kabineta 2020. gada 30. jūnija rīkojums Nr.354 "Par darba dienu pārcelšanu 2021. gadā".

Līdz ar to maija sākumā varēsim atpūsties četras dienas - no 1.maija līdz 4.maijam, savukārt 8. maijs, sestdiena, būs darba diena. 

Jāņem arī vērā, ka 2021. gada 3. maija pārceltā darba diena ir pirms svētku diena. Darba likumā noteikts, ka pirms svētku dienām darbdienas ilgums saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks. 

Līdz ar to darba laiks ir saīsināms un 2021. gada 8. maijā jāstrādā saīsināto pirms svētku dienas darba laiku, kas būtu bijis jānostrādā 2021. gada 3. maijā.

Valsts darba inspekcijā norāda, ka darba dienas pārcelšanai nevajadzētu mazināt darbinieku to tiesību apjomu, kuru tie būtu ieguvuši, ja darba dienu pārcelšana nemaz nebūtu realizēta. Vienlaikus apstāklis, ka 8. maijs arī ir pirms svētku diena (9. maijā ir Mātes diena), neuzliek darba devējam pienākumu vēlreiz saīsināt nostrādājamo darba stundu daudzumu, jo pārceltā darba diena (3. maijs) jau ir saīsināta darba diena.

Šogad pārceltas darba dienas paredzētas arī jūnijā, kad Līgo svētkos būs brīvas piecas secīgas dienas, un novembrī, kad četras dienas būs brīvas Latvijas Republikas proklamēšanas svētku nedēļā.